Mühlen predsjednik

Tomo in der Mühlen – novi stari predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK

Kulturno i kreativno gospodarstvo je jedno od vodećih u Europi s prometom od 643 milijarde eura i ukupnom dodanom vrijednošću od 253 milijarde eura. Osnovne aktivnosti ovih industrija 2019....

Kulturno i kreativno gospodarstvo je jedno od vodećih u Europi s prometom od 643 milijarde eura i ukupnom dodanom vrijednošću od 253 milijarde eura. Osnovne aktivnosti ovih industrija 2019. godine predstavljale su 4,4% BDP-a Europske unije.

Jačanje pozicije ovih industrija u Hrvatskoj i iskorištavanje prilika u predstojećoj financijskoj omotnici iz fondova Europske unije ključni su ciljevi daljnjeg djelovanja Zajednice kreativnih i kulturnih industrija Hrvatske gospodarske komore, na čijoj je izbornoj sjednici za novi mandat izabran Tomo in der Mühlen.

“Potencijal kulturnih i kreativnih industrija itekako je prepoznat izvan naših granica i Hrvatska mora biti dio toga. Mi smo mala zemlja koja se u povijesti pokazala kao izričito kreativna i kao takva sposobna je postaviti nove vrijednosti u skladu sa svjetskim i trendovima na razini EU”, rekao je Tomo in der Mühlen.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl osvrnuo se na suradnju s industrijama na pronalasku modela za pomoć kako bi prebrodili posljedice pandemije i dodao kako je u Nacionalnom planu planirano 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava za ove industrije i još 50 milijuna za medije.

Tajnica Zajednice Jagoda Divić ključnim je ocijenila nastavak uspješne suradnje Komore i Ministarstva nakon lansiranja zajedničke platforme Sigurna okupljanja i nedavno predstavljenih potpora za pomoć.

///MINISTARSTVO KULTURE ĆE SUFINANCIRATI TROŠAK BRZIH ANTIGENSKIH TESTOVA ORGANIZATORIMA KONCERATA

Na sjednici za potpredsjednika Zajednice izabran je Joe Bašić te članovi Vijeća Zajednice po pojedinim granama kulturnih i kreativnih industrija: Mirjana Mikulec, Danijel Pek, Slavko Kozina, Silvija Jonjić, Igor Cenić, Robert Tomić Zuber, Tonko Weissmann, Tomislav Bronzin, Damir Đurović i Nikša Bratoš.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN