Treće izdanje Osijek Gourmeta nakon crne slavonske svinje i riječne ribe stavlja u fokus divljač

Autor:  HrTurizam.hr

12. rujna 2024.

Grad na Dravi ponovno će okupiti enogastronomske stručnjake, turističke dionike i druge ključne „karike“ u lancu proizvodnje i ponude koji će 18. studenog 2024. u Hotelu Osijek raspravljati o još jednom biseru kulinarske ponude Slavonije i Baranje – divljači.

U sklopu četverogodišnjeg projekta Turističke zajednice grada Osijeka pod nazivom „Osijek Gourmet“, događaja koji pobuđuje interes, promiče edukaciju i valorizaciju te potiče kreativnost i inovativnost na gastronomskoj sceni, prethodno su održani masterclassi i paneli posvećeni crnoj slavonskoj svinji (Osijek Gourmet 2022) i riječnoj ribi (Osijek Gourmet 2023). Nakon dosadašnjih vrlo uspješnih i dobro popraćenih izdanja ovog projekta, na red je došao još jedan tradicionalni temelj na kojem počiva regionalno gastronomsko nasljeđe - divljač.

Okružen bogatim šumama i plodnim poljima, Osijek je kao središte regije razvio urbano lice, ali zadržao tradiciju na tanjuru. Ipak, uzimajući u obzir sve veću popularnost brze i internacionalne hrane, tradicionalni su okusi, a naročito oni koji zahtijevaju dugotrajnu pripremu, sve izazovniji dio ponude neke destinacije.

Upravo je zato projekt Osijek Gourmet postavio za cilj edukaciju i umrežavanje dionika u turizmu kako bi zajedničkim intelektualnim (i enogastronomskim) naporima definirali izazove, potencijale i budućnost tradicionalne slavonske i baranjske kuhinje u gradu Osijeku.

Divljač ima posebno mjesto u gastronomiji Slavonije i Baranje, poznate po bogatoj tradiciji lova i pripremi pikantnih, aromatičnih jela. Ove regije obiluju prirodnim resursima, poput šuma i parkova prirode koji pružaju idealno stanište za raznovrsne vrste divljači, uključujući jelene, srne, veprove, fazane i zečeve. Lovačkoj tradiciji svjedoče brojna lovačka društva kao i lovišta te lovački dvorci, među kojima se ističe poznati dvorac Tikveš.

Screenshot 2024 09 12 at 14

No, divljina na tanjuru koja je misao vodilja ovogodišnjeg Osijek Gourmet susreta nije striktno posvećena samo mesu. Tema jela i razgovora bit će i divlje namirnice koje mogu biti ne samo komplementarni, već i glavni dio tanjura. Pod divljim namirnicama razumijemo samoniklo jestivo bilje koje je naročito bogato hranjivim tvarima.

Na ovogodišnjem Osijek Gourmetu o važnosti divljači i divljih namirnica govorit će više stručnjaka. Na panelu naziva „Kako divljač i šumski plodovi stvaraju jedinstven doživljaj destinacije“  o izazovima i budućnosti divljači govoriti će dr. sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek, Karin Mimica, autorica i voditeljica najstarijih brendova kvalitete u hrvatskom ugostiteljstvu te lice brojnih uspješnih projekata gastronomskih brendiranja destinacija, zatim pastry chef, konzultantica i edukatorica Ivana Bralić, chef restorana Vinarije Josić i chef Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukićsommelier Tomislav Jakopović i Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Ivo Bašić. Panel će moderirati Željka Balja, vlasnica obrta Autentika te osnivačica Family Welcome - prvog specijaliziranog portala za putovanja s djecom.

Panelu će prethoditi dva masterclassa u kuhanju jela s divljači koje će predvoditi chef renomiranog restorana Josić i chef hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić zajedno s glavnim chef-om kuhinje Hotela Osijek Ivom Gracek, te glavna pastry chef splitskog restorana Dvor Ivana Bralić. Događaj će obogatiti i prezentacija Varje Guttert, voditeljice prodaje u javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit i najbolje turističke vodičice u Hrvatskoj u kategoriji djelatnici godine u turizmu 2022. U projektu su sudjelovali i uvažena osječka povjesničarka dr. sc. Zlata Živaković Kerže te prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, predsjednik Katedre za tehnologiju mesa i mlijeka na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Osg 800x600

Svoj doprinos u obliku recepata koji će biti dostupni široj javnosti dat će već spomenuti Tomica Đukić, voditelj prve Kuharske Akademije u Hrvatskoj te vrhunski chef, edukator i međunarodni kuharski sudac Željko Neven Bremec, zatim Alen Radanović (pizzerija Bocconcino) koji je 2024. osvojio prvo mjesto na svjetskom natjecanju u Napulju u pripremi najbolje sezonske pizze, spomenuta pastry chef Ivana Bralić, Saša Vojnović (chef u Bistrou Sloboda) koji će se pobrinuti za one željne vege opcija te gospođa Dušica Siber (Vinarija Siber) koja će raspisati recept za pripremu prepelica.

Novo izdanje Osijek Gourmeta tako će ponovno doprinijeti stručnom educiranju dionika u turizmu sa svrhom kvalitetnije ponude usluge sve brojnijim gostima, ali i domaćem stanovništvu u gradu Osijeku.

Iz godine u godinu, interes je sve veći, a razgovori sve glasniji i umreženiji što je dobar pokazatelj potrebe za ovakvim događajem u središtu regije.

Naslovna fotografija Ilustracija /  Artur Kornakov on Unsplash

Autor:  HrTurizam.hr

12. rujna 2024.