Grad na Dravi ponovno će okupiti enogastronomske stručnjake, turističke dionike i druge ključne „karike“ u lancu proizvodnje i ponude koji će 18. studenog 2024. u Hotelu Osijek raspravljati o još jednom biseru kulinarske ponude Slavonije i Baranje – divljači.
U sklopu četverogodišnjeg projekta Turističke zajednice grada Osijeka pod nazivom „Osijek Gourmet“, događaja koji pobuđuje interes, promiče edukaciju i valorizaciju te potiče kreativnost i inovativnost na gastronomskoj sceni, prethodno su održani masterclassi i paneli posvećeni crnoj slavonskoj svinji (Osijek Gourmet 2022) i riječnoj ribi (Osijek Gourmet 2023). Nakon dosadašnjih vrlo uspješnih i dobro popraćenih izdanja ovog projekta, na red je došao još jedan tradicionalni temelj na kojem počiva regionalno gastronomsko nasljeđe - divljač.
Okružen bogatim šumama i plodnim poljima, Osijek je kao središte regije razvio urbano lice, ali zadržao tradiciju na tanjuru. Ipak, uzimajući u obzir sve veću popularnost brze i internacionalne hrane, tradicionalni su okusi, a naročito oni koji zahtijevaju dugotrajnu pripremu, sve izazovniji dio ponude neke destinacije.
Upravo je zato projekt Osijek Gourmet postavio za cilj edukaciju i umrežavanje dionika u turizmu kako bi zajedničkim intelektualnim (i enogastronomskim) naporima definirali izazove, potencijale i budućnost tradicionalne slavonske i baranjske kuhinje u gradu Osijeku.
Divljač ima posebno mjesto u gastronomiji Slavonije i Baranje, poznate po bogatoj tradiciji lova i pripremi pikantnih, aromatičnih jela. Ove regije obiluju prirodnim resursima, poput šuma i parkova prirode koji pružaju idealno stanište za raznovrsne vrste divljači, uključujući jelene, srne, veprove, fazane i zečeve. Lovačkoj tradiciji svjedoče brojna lovačka društva kao i lovišta te lovački dvorci, među kojima se ističe poznati dvorac Tikveš.