Turisti iz UK neće trebati vize za EU nakon Brexita

Dok se oko Brexita zna da se ništa ne zna, pa tako niti kako će utjecati na turizam, EU je pokazala kako je spremna na sve scenarije, te je...

Dok se oko Brexita zna da se ništa ne zna, pa tako niti kako će utjecati na turizam, EU je pokazala kako je spremna na sve scenarije, te je prije konačne odluke oko Brexita u UK donijela odluka koju će svakako pozdraviti svi turistički djelatnici u Hrvatskoj i cijeloj Europi.

Državljani Velike Britanije moći će ulaziti u Europsku uniju bez viza i nakon što država izađe iz EU, no samo na kratka putovanja, ali i pod uvijetom da državljani Europske unije mogu bez viza ulaziti u Veliku Britaniju, prenosi Europski parlament.

S 38 glasova za, 8 protiv i 3 suzdržana, članovi Odbora za građanske slobode podržali su prijedlog za kompromis Vijeća Europske unije za ukidanje viza građanima Velike Britanije nakon što se njihova zemlja povuće iz Europske unije.

Zakon će se stupiti na snagu dan nakon povlaćenja Velike Britanije iz Europske unije. Od tog datuma, britanskim državljanima neće biti potrebna viza za boravak u Europskoj uniji do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

U tu svrhu, Velika Britanija će biti uključena u popis zemalja čiji državljani ne moraju tražiti vizu za ulazak u Europsku uniju radi poslovnih, turističkih ili privatnih putovanja. Izuzeće od vize ne predviđa i pravo na rad unutar Europske unije.

Bez uzajamnosti nema ukidanja vize

U prijedlogu se izričito navodi kako će se vize ukinuti državljanima Velike Britanije samo na temelju uzajamnosti, to jest pod uvjetom da državljani Europske unije dobiju bezvizni pristup za kraća poslovna ili turistička putovanja u Veliku Britaniju, ako se država odvoji od Europske unije.

Ako Velika Britanija uvede vizu za državljane barem jedne države članice, primjenjivat će se mehanizam uzajamnosti predviđen zakonodavstvom Europske unije, stoji u prijedlogu. Navedeno može dovesti do ponovog uvođenja vize za državljane Velike Britanije.

Sergei Stanishev, izvjestitelj prijedloga, izjavio je kako je današnje glasovanje važan korak za jamčenje prava na bezvizna putovanja za europske i britanske državljane nakon Brexita, a posebno u slučaju da se ne postigne dogovor.

Sljedeći koraci

Nakon odobrenja Odbora stalnih predstavnika Vijeća (COREPER) i Odbora za građanske slobode, prijedlog će danas u biti stavljen na glasanje. Zakonodavstvo treba biti usvojeno i objavljeno u Službenom listu Europske unije (EUR-Lex) prije 12. travnja, kako bi se pripremilo za „no-deal“ Brexit tog datuma.

Ukidanje viza primjeniti će se u svim državama članicama Europske unije (osim Irske, koja ima svoju viznu politiku) i u zemljama Schengena (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska). Irska i Velika Britanija imaju poseban bilateralni sporazum koji predviđa bezvizna putovanja između dviju zemalja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN