Turistički sektor složan: Mjere za zadržavanje radnih mjesta treba produžiti do kraja godine

Podršku poslodavcima u turizmu kroz postojeće mjere, a posebno kroz potpore za očuvanje radnih mjesta, nužno je osigurati i u narednim mjesecima, sve do kraja godine, posebno u ovim...

Podršku poslodavcima u turizmu kroz postojeće mjere, a posebno kroz potpore za očuvanje radnih mjesta, nužno je osigurati i u narednim mjesecima, sve do kraja godine, posebno u ovim uvjetima neizvjesnosti oko početka sezone i početka ozbiljnijeg turističkog prometa, složni su svi iz turističkog sektora.

Sigurnost i izvjesnost su sada ključni u pripremi sezone kada turističke kompanije moraju značajnije investirati, kako bi spremne dočekale goste. Zbog toga turistički djelatnici ističu potrebu za promjenu dosadašnje prakse Vlade po kojoj mjere produžuje iz mjeseca u mjesec, bez konkretne komunikacije do kada će te mjere trajati.

”Ne vidimo zbog čega bi se poslodavce i zaposlenike izlagalo stresu svaki mjesec, s obzirom da se već nekoliko mjeseci u posljednjim danima mjeseca produžuje isti tip mjera po istim kriterijima. Tražimo da se mjere jednostavno produlje do kraja 2021. te da se odredi jedinstveni kriterij prema kojem će se one dodjeljivati, a koji se za njihovo odobravanje koristi već sada”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Turistička industrija od početka pandemije trpi ogromne gubitke, a turističke agencije se nalaze u daleko najtežoj situaciji od svih djelatnosti. Isto potvrđuju i podaci Porezne uprave i Državnog zavoda za statistiku po kojima je prosječan pad u djelatnosti kontinuirano tijekom 2020. bio iznad 85%.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba ističe kako ne vidi nikakav razlog da se mjere ne produlje do kraja godine, a iz Ministarstva rada poručili su kako se mjere donose kratkoročno zbog prilagođavanja preporukama Stožera civilne zaštite i aktualnom stanju u gospodarstvu.

UHPA je od Vlade RH zatražila financijsko obeštećenje turističkih agencija nadoknadom fiksnih troškova, kao i produženje mjera za zadržavanje radnih mjesta. „Turističke agencije su od samog početka pandemije onemogućene u svome radu raznoraznim restrikcijama na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Svjesne loše pozicije turističkih agencija, države članice EU donijele su određene mjere državne pomoći namijenjene turističkim agencijama i turoperatorima te UHPA isto traži i od Vlade RH. Osim financijskog obeštećenja, smatram da nam se uvelike može pomoći i kroz osiguravanje uvjeta za nastavak rada. U naše poslovanje uvodimo sigurnosne protokole, baš kao i naši partneri i dobavljači. Kruzeri su samo jedni od njih te mi je drago da u našim naporima imamo podršku resornog ministarstva“ navodi predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain.

Foto: Plava Laguna

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN