Turistički vodiči traže reakciju Ministarstva turizma zbog neprovođenje Zakona o pružanju usluga u turizmu

Foto: ZDTVH

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske ( ZDTVH ) uputila je pismo Ministarstvu turizma Republike Hrvatske s ciljem da MINT reagira na neprovođenje Zakona o pružanju usluga u turizmu tj. problema s turističkim vodičima koji nezakonito vode grupe turista po našim zaštićenim lokalitetima, iako nisu položili poseban ispit.

Nakon brojnih kolega koji su se susreli s našim kolegama iz Slovenije i drugih zemalja EU koji redovito nezakonito vode po našim gradovima – zaštićenim lokalitetima , imala sam i osobni susret usred Trogira s kolegicom iz Slovenije koja mi je uredno rekla da se prijavila u kontakt točku i ima odobrenje za voditi u Hrvatskoj, ističe spec.univ. Kristina Nuić Prka, dipl.iur, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske te dodaje ” Iz navedenog proizlazi da vodiči koji su dobili odobrenje na osnovi privremenog i povremenog obavljanja djelatnosti nisu obavješteni da ne mogu obavljati djelatnost lokalnog turističkog vodiča na zaštićenim lokalitetima bez posebno položenog ispita?Zanimljivo je da mi se u komentaru naše objave odredbi Zakona o pružanju usluga u turizmu obratila tajnica Kluba profesionalnih vodiča Slovenije koja svugdje gdje stigne prijeti tužbama protiv Hrvatske Sudu Europske unije. Za istaknuti je i da sam se obratila svim stranim veleposlanstvima u RH i nacionalnim udrugama vodiča i (osim Italije) od svih sam dobila odgovor u kojem su naveli da nažalost ne mogu poslati listu svojih zaštićenih lokaliteta jer ona ovisi o lokalnim razinama vlasti. Zato molimo reakciju Ministarstva turizma, s obzirom na neprovođenje zakona. ” zaključuje Nuić Prka te dodaje kako je se i službenim putem obratila MINT-u te očekuje reakciju, kao i donošenje liste o zaštićenim lokalitetima.

Inače, listu o zaštićenim lokalitetima u Hrvatskoj trebalo je donijeti Ministarstvo turizma, sukladno novom Zakonu o pružanju usluga u turizmu koji je stupio na snagu početkom 2018.godine, no do danas još uvijek nije donesena odluka o zaštićenim lokalitetima.

Izdvajamo iz Zakona o pružanju usluga u turizmu.

  • uređuje se pružanje usluga turističkog vodiča državljana druge države ugovornice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske konfederacije na privremenoj ili povremenoj osnovi, na način da isti može pružati usluge turističkog vodiča na području Republike Hrvatske, osim na ili u zaštićenim cjelinama (lokalitetima); time se izjednačuje položaj navedenih turističkih vodiča s hrvatskim turističkim vodičima koji imaju položen samo opći dio stručnog ispita:
  • daje se ovlaštenje ministru turizma da uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za kulturu i poslove zaštite prirode pravilnikom propiše popis zaštićenih cjelina (lokaliteta) koji bi bio uži od sada važećeg popisa turističkih cjelina (lokaliteta) po županijama, a koji ne bi uključivao javne površine, gradske trgove, šume, parkove i slično;

Turistički vodiči su interpretatori kulturne baštine, mora nam biti stalo kako se priča naša priča.

No, sve je to negativna implikacija sukladno izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu koja je upravo omogućila da strani turistički vodiči bez ikakve kontrole i obrazovanja o našoj povijesti pričaju priču koju oni žele tj. smatraju da je točna i dovoljna, a nisu prošli edukaciju za naše lokalitete. Iako u Zakonu o pružanju usluga u turizmu piše kako na zaštićenim lokalitetima mogu voditi turistički vodiči samo s posebno položenim ispitom, što je svakako pozitivno i štiti našu kulturnu baštinu, na terenu i dalje vlada kaos i anarhija.

Da apsurd bude veći, kako je Pravilnik o zaštićenim lokalitetima trebao biti donesen 60 dana od stupanja Zakona na snagu, a do danas još nije donesen, tako da je aktualna stara lista zaštićenih lokaliteta iz 2008.godine.  Dok mi razmišljamo, osnivamo radne skupine i sporo donosimo odluke te samim time i stagniramo, turistički vodiči bez kontrole rade što žele. Još jedna apsurdna situaciju u našem turizmu.

Točna i kvalitetna interpretacija je ključna. Mora nam biti stalo do priče koja se priča o našoj povijesti, baštini, identitetu, načinu i kulturi življenja.

Povezane vijesti: