Turizam i urbanizam: Apartmanizacija i betonizacija veliki su problemi naše obale

Ako je neka destinacija pojam za divlju gradnju, prekomjernu gradnju i uništenje prostora onda je to Makarska. Upravo se u Makarskoj održala Konferencija naziva „Turizam i urbanizam“, u organizaciji...

Ako je neka destinacija pojam za divlju gradnju, prekomjernu gradnju i uništenje prostora onda je to Makarska.

Upravo se u Makarskoj održala Konferencija naziva „Turizam i urbanizam“, u organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i Turističke zajednice Makarske, a koja je okupila stručnjake iz raznih područja poput Predraga Štromara, potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Ante Vrbana, jednog od najboljih europskih arhitekata, Željka Uhlira, državnog tajnika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Sanje Šaban, pomoćnice ministra, Drage Nosića, direktora hotela Bikovo i Miramare te Hrvoja Bota, direktora tvrtke Održivo oko, prenosi Poslovni dnevnik.

Na konferenciji se govorilo o potrebi održivog i planskog razvoja naše obale, pametnoj izgradnji kapaciteta te aktiviranju lokalnog stanovništva u osmišljavanju i izgradnji prostora u kojem žive, ali i problemima poput prekomjerne izgradnje, apartmanizacije i betonizacije s kojima se susreću brojna turistička mjesta na našoj obali.

Konferenciju smo organizirali kako bismo zaustavili građevinske predatore koji osvajaju prostor zbog vlastitog profita ne vodeći računa o javnom dobru. To nije problem samo Makarske, čitamo što se događa u Mandraču na Korčuli, na Braču, to je problem cijelog našeg Jadrana“, izjavila je u uvodnoj riječi Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice grada Makarske.

Gradonačelnik Makarske, Jure Brkan, podsjetio je kako Makarska živi od turizma, a počeci problema koji se javljaju u urbanističkom pogledu su se pojavili kada su se gradila odmarališta te se time podizao broj posjetitelja, a infrastruktura to nije pratila. „Danas težimo povećanju kvalitetnih hotelskih sadržaja, ali ne pravimo tak iskorak s hotelima od 4 ili 5 zvjezdica. Nama se događa da se stambene zgrade počinju iznajmljivati i zato imamo urbanistički boom“, objasnio je.

Ministar Štromar se nadovezao i potvrdio kako urbanizacija raste, a infrastrukturni kapaciteti nisu dovoljno kvalitetni. „Kako zaštiti ove ljepote koje Makarska ima? Možda je već 12 i 5, ali doći i 12 i 20, hajdemo mi utvrditi kamo Makarska ide“, izjavio je.

No, za Makarsku nije prekasno, mišljenja je Ante Vrban, iako postoji puno stvari koje moraju biti bolje. „Nisam bio 15 godina u Makarskoj pa sam čim sam stigao napravio automobilom krug po gradu da bih vidio što se u međuvremenu događalo. Ima lijepih primjera, ali i onih koji nisu dobri. Razumijem investitore, i ja za njih radim, koji žele da im se investicije isplate. Ovdje sam da vam kažem kako nije važno da se gradi velika zgrada, zaraditi se može i na lijepim, manjim, kvalitetnim objektima koji se lijepo uklapaju u okoliš“, izjavio je.

Na upit o ocjeni stanja u Makarskoj, Vrban je izjavio kako ima dobrih primjera gradnje, ali i onih lošijih. „Nije toliko loše. Dogodila se betonizacija, ali možemo je sanirati. Važno je dijalogom doći do rješenja. Velika je stvar što je Ministarstvo graditeljstva tu“, poručio je.

Panel diskusija započela je izlaganjem Željka Uhlira koji smatra da je najveći problem prenamjena stanova u apartmane što predstavlja velik pritisak na infrastrukturu i kvalitetu destinacije. „Naš Zavod za prostorno uređenje zna kako sanirati prostor da bude kvalitetniji i atraktivniji. Kvalitetni prostorni planovi i urbanizam te sanacija područja pomoći će kako dobiti bolju klijentelu i povećati zaradu. Dobar urbanizam može provesti sanaciju i regeneraciju prostora“, zaključio je.

Investitor neće ulupati ozbiljne novce ako nema podlogu. Na državi je da definira okvir jer je ključno pitanje omjer hotela i apartmana. U Grčkoj je taj omjer 62% u korist hotela, u Austriji 60%, u Španjolskoj 54%, a u Hrvatskoj je 16% hotelskog smještaja, a 84% su privatni apartmani i kampovi. Zato postižemo manje cijene jer taj omjer utječe na kvalitetu destinacije, a time i kvalitetu gostiju. Nije odgovornost onih koji su investirali u privatni smještaj, problem je okvir koji nas je dovode doveo. Mi kapitaliziramo 68% cijene naših konkurenata. Razlog je struktura smještaja koja utječe na strukturu destinacije. Situacija nije idealna. Odlično je da smo otvorili ovu temu, ovo nije sukob privatnika i hotelijera. Kada imate velik broj gostiju na malom prostoru teško je održati infrastrukturu i okoliš“, izjavio je Drago Nosić, direktor hotela Biokovo i Miramare.

Nakon konferencije, gradonačelnik Brkan je zaključio kako je dijalog otvoren. „Bilo je vrlo korisno. Ima problema, naslijeđenih, dugoročnih, teško rješivih, ali moguće ih je riješiti uz nužnost konsenzusa“, izjavio je. Naglasio je i kako Ministarstvo zaštite okoliša usporava određene procese. „Mi konstantno tražimo konačno rješenje izmjene i dopune prostornog plana koje su pokrenute 2015. godine ali još nisu stupile na snagu. Želimo uvesti restriktivnije mjere kod stambene izgradnje, ali Ministarstvo zaštite okoliša nam je naložilo da izradimo dodatnu Stratešku procjenu o utjecaju plana na okoliš, mi radimo, ali izdajemo građevinske dozvole po važećem prostornom planu iz 2006. godine. Tu je problem“, zaključio je Brkan.

Izvor / foto: Poslovni dnevnik

Vijesti: