Turizam kao pokretački sektor gospodarstva Europske unije

Bolje pozicioniranje turizma u europskim institucijama bila je tema razgovora u EU parlamentu i Europskoj komisiji u Bruxellesu, kojima je sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić...

Bolje pozicioniranje turizma u europskim institucijama bila je tema razgovora u EU parlamentu i Europskoj komisiji u Bruxellesu, kojima je sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić zajedno s delegacijom predvođenom glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikashvilijem.

Delegaciju su još činili albanski ministar turizma i zaštite okoliša Blendi Klosi te državne tajnice Portugala i Španjolske zadužene za turizam, Rita Marques i Isabel María Oliver Sagreras.

Delegacija je održala je sastanak s Elisom Ferreirom, novom europskom povjerenicom odgovornom za koheziju i reforme, a na sastanku se razgovaralo o važnosti turizma kao pokretačkog sektora gospodarstva Europske unije s posebnim naglaskom na potencijal sektora da doprinese stvaranju radnih mjesta i postizanju ambicioznih klimatskih ciljeva postavljenih u novom europskom sporazumu Green Deal. Istovremeno, obzirom kako je UNWTO obilježio Godinu turizma i ruralnog razvoja, istaknuta je uloga koju ovaj sektor može imati u obnovi i pokretanju održivog razvoja u ruralnim područjima diljem Europe.

Podsjećamo, Europa je najposjećenija turistička regija svijeta, a Francuska, Španjolska i Italija vodeće su svjetske turističke destinacije, dok je Njemačka vodeće svjetsko emitivno tržište.

Najveća moć turizma je upravo što vertikalno i horizontalno veže razne industrije, a imperativ je upravo kroz turizam stvoriti dodanu vrijednost za druge industrije. Od banalne proizvodnje jaja, salate, rajčice koje moraju dolaziti iz ruralnog lokalnog prostora tj. ekonomije do plasmana vina, maslinovog ulja kao i proizvodnje – drvne industrije, produkt dizajna, IT usluga, kreatvine i kulturne industrije ( KIK ), nastavite niz…

Turizam nije sam sebi svrha ako se živi samo od rente i potičemo uvoz, upravo suprotno, turizma moram biti zamašnjak razvoju drugih industrija. I upravo zato turizam svakako treba imati poseban fokus i mjesto u EU.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN