Turizam premašio porast globalnog BDP-a

Globalni turistički sektor porastao je za 3,9 posto te je pridonio rekordnih 8,8 bilijuna dolara i 319 milijuna radnih mjesta svjetskoj ekonomiji u 2018. godini. Već osmu godinu za...

Globalni turistički sektor porastao je za 3,9 posto te je pridonio rekordnih 8,8 bilijuna dolara i 319 milijuna radnih mjesta svjetskoj ekonomiji u 2018. godini. Već osmu godinu za redom taj postotak rasta je veći od globalnog BDP-a.

Podaci su to godišnjeg istraživanja Svjetskog turističkog vijeća (WTTC) o ekonomskom utjecaju i društvenoj važnosti sektora. Istraživanje zadnjih 25 godina provodi WTTC, vijeće koje predstavlja globalni privatni turistički sektor, a podaci za 2018. godinu prikazuju kako je turizam pridonio 8.8 bilijuna dolara te porastao za 3,9 posto, dok je globalni BDP porastao za 3,2 posto. Također, turizam je generirao 10,4 posto svih svjetskih ekonomskih aktivnosti, pridonio s 319 milijuna poslova (jedno od deset radnih mjesta na svijetu je vezano uz turizam) te je drugi najbrže rastući sektor u svijetu, ispred zdravstva, informacijskih tehnologija, financijskih usluga, a iza proizvodnje (rast od 4 posto).

Gloria Guevara, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a, izjavila je kako je „2018. bila još jedna godina snažnog rasta globalnog turističkog sektora što je učvrstilo njegovu ulogu pokretača gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Turistički sektor je osmu godinu za redom nadmašio rast u širem globalnom gospodarstvu te je zabilježen drugi najveći porast između svih značajnih sektora u svijetu.

U 2018. godini, turizam je generirao 8.8 bilijuna dolara i osigurao 319 milijuna radnih mjesta diljem svijeta. “Ti podaci još jednom dokazuju moć turizma kao pomagala vladama pri stvaranju prosperiteta, istovremeno stvarajući nova radna mjesta koja osobito podržavaju žene, mlade i druge, često marginalizirane, skupine društva. U stvari, turizam je sastavni dio jednog od pet novih radnih mjesta u svijetu te se predviđa kako će doprinijeti stvaranju 100 milijuna novih radnih mjesta u narednih deset godina, odnosno to bi činilo 421 milijun radnih mjesta u turizmu do 2029. godine“, zaključuje Guevara.

Povezane vijesti: