Turizam se po broju dolazaka vratio na razinu iz 1990. godine

Ograničenja putovanja, nisko povjerenje potrošača i globalna borba za suzbijanje virusa COVID-19, pridonijeli su najgoroj godini u povijesti turizma. Tako su u prvih deset mjeseci 2020. godine, međunarodni dolasci...

Ograničenja putovanja, nisko povjerenje potrošača i globalna borba za suzbijanje virusa COVID-19, pridonijeli su najgoroj godini u povijesti turizma.

Tako su u prvih deset mjeseci 2020. godine, međunarodni dolasci pali su za 72%, prema najnovijim turističkim podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

U turističke destinacije, u razdoblju od siječnja do listopada, pristiglo je 900 milijuna međunarodnih turista manje u usporedbi s istim razdobljem 2019. Rezultat je gubitak od 935 milijardi američkih dolara u prihodima od međunarodnog turizma. To je više nego deset puta veći gubitak od onog iz 2009. godine, u vrijeme globalne ekonomske krize.

“Od početka ove krize, UNWTO je vladama i poduzećima pružao pouzdane podatke koji pokazuju neviđeni utjecaj pandemije COVID-19 na globalni turizam. Iako vijest o cjepivu jača samopouzdanje putnika, još uvijek je dug put do oporavka. Stoga moramo pojačati svoje napore za sigurno otvaranje granica, podržavajući pritom turistička radna mjesta i poduzeća. Sve je jasnije kako je turizam jedan od sektora koji je najviše pogođen ovom neviđenom krizom” – naglasio je Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Na temelju trenutnih pokazatelja, UNWTO očekuje pad međunarodnih dolazaka za 70 do 75% tijekom cijele 2020. godine. U ovom slučaju, globalni turizam vratit će se na razinu od prije 30 godina, s milijardu dolazaka manje i gubicima od oko 1,1 bilijuna američkih dolara u međunarodnim prihodima od turizma. Taj ogromni pad turizma zbog pandemije mogao bi rezultirati ekonomskim gubitkom od 2 bilijuna američkih dolara u svjetskom BDP-u.

Ograničenja putovanja i dalje utječu na oporavak

Azija i Pacifik, prva regija koja je pretrpjela utjecaj pandemije i ona s najvišom razinom putničkih ograničenja do danas, zabilježila je pad dolazaka za 82% u prvih deset mjeseci 2020. Bliski Istok zabilježio je pad od 73%, dok je Afrika zabilježila pad od 69%. Međunarodni dolasci u Europu i Ameriku smanjili su se za 68%.

Europa je zabilježila manji pad od 72% i 76% u rujnu i listopadu u usporedbi s ostalim svjetskim regijama, a nakon laganog, iako kratkotrajnog oporavka u ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu. Oživljavanje virusa širom regije dovelo je do ponovnog uvođenja nekih oblika ograničenja putovanja. Međutim, Europa je regija u kojoj je više odredišta, 91% od 1. studenoga 2020., ublažilo takva ograničenja, uglavnom se tu radi o državama članicama Schengena.

Na drugom kraju spektra, Azija i Pacifik nastavili su bilježiti pad od gotovo 100% u rujnu i listopadu, što odražava kontinuirano zatvaranje granica u Kini i drugim glavnim odredištima u regiji. Amerika bilježi postupno poboljšanje od lipnja, s relativno nižim padom međunarodnih dolazaka do listopada. To odražava ponovno otvaranje mnogih odredišta u regiji, uključujući male otočne države u razvoju na Karibima.

Podaci o međunarodnim troškovima za turizam i dalje odražavaju vrlo slabu potražnju za inozemnim putovanjima. Međutim, neka su velika tržišta poput Sjedinjenih Država, Njemačke i Francuske posljednjih mjeseci pokazala znakove oporavka. Nadalje, potražnja za domaćim turizmom i dalje raste na nekim tržištima, uključujući Kinu i Rusiju.

Povratak na razinu 2019. u pogledu međunarodnih dolazaka, mogao bi potrajati između dvije i pol i više od četiri godine.

– UNWTO

Gledajući unaprijed, očekuje se kako će najava cjepiva i početak cijepljenja postupno povećati povjerenje potrošača. Istodobno, sve veći broj odredišta ublažava ili ukida ograničenja putovanja. Prema najnovijem istraživanju UNWTO-a, udio zatvorenih odredišta pao je sa 82% krajem travnja na 18% početkom studenog 2020., izraženo u postotku međunarodnih dolazaka.

Prošireni scenariji za razdoblje od 2021. do 2024. godine koje je predstavila specijalizirana agencija za turizam Ujedinjenih naroda ukazuju na oporavak do druge polovice 2021. Ipak, povratak na razinu 2019. u pogledu međunarodnih dolazaka, mogao bi potrajati između dvije i pol i više od četiri godine.

Izvor: UNWTO
Naslovna fotografija: Frauke Riether/ Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN