Turizam se u Pakistan, nakon desetljeća zapuštenosti, vraća na velika vrata

Turiste odavno privlači Pakistan i iskustva koja mogu doživjeti u zemlji prepunoj prirodnih ljepota, kulturnog bogatstva i s jedinstvenim gostoprimstvom. No, masovni turistički potencijal Pakistana, od druge najviše planine...

Turiste odavno privlači Pakistan i iskustva koja mogu doživjeti u zemlji prepunoj prirodnih ljepota, kulturnog bogatstva i s jedinstvenim gostoprimstvom.

No, masovni turistički potencijal Pakistana, od druge najviše planine na svijet do impresivnih arheoloških iskopina iz 10. stoljeća, zasjenjen je sigurnosnim problemima i regionalnom nestabilnošću, prenosi Skift.

Prošli je tjedan na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu premijer Pakistana Imran Khan govorio o usponu tamošnjeg turizma nazvavši ga „velikim potencijalom Pakistana“.

Pakistan želi iskoristiti taj potencijal. Zemlja je u procesu razvijanja marketinške kampanje naziva „Brendiraj Pakistan“, kako bi promovirala svoj imidž u inozemstvu, te će biti domaćin sastanaka čelnika Svjetskog turističkog foruma kasnije ove godine. Zapadnim korporacijama ova zemlja privlači pozornost. Radisson Hotel Group prošle je godine najavio svoj prvi hotel u Pakistanu.

Uspon modernog turizma u Pakistanu započeo je devedesetih godina prošloga stoljeća kada se zemlja pojavila kao odredište za ljubitelje avantura i zaljubljenike u penjanje.

Međutim, turistička industrija je praktički uništena nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine jer su mnoge vlade zapadnog svijeta izdale upozorenja o putovanju u Pakistan, zemlju koju se tada smatralo jednom od najopasnijih na svijetu. A nakon što je 2008. godine u glavnom gradu Pakistana Islamabadu eksplodirala velika bomba ispred hotela Marriott, British Airways prestao je s letovima u tu zemlju.

No, polako, ali sigurno, turizam se vraća na velika vrata u 2019. godini. Nakon više od desetljeća, British Airways ponovo leti u Pakistan.

Prema podacima Pakistanske korporacije za razvoj turizma, broj inozemnih putnika koji su s turističkom vizom posjetili zemlju u 2017. godini bio je 10.476. Ta brojka je porasla za čak 70 posto u 2018. godini, na 17.823. Za vrijeme govora na Svjetskom ekonomskom forumu, Imran Khan izjavio je kako se turizam udvostručio između 2018. i 2019. godine.

Khanu je rad na razvoju turizma i porastu turističkih brojki kamen temeljac mandata. Na vrh liste prioriteta stavio je poboljšanje sigurnosti te smanjenje zahtjevnosti vizne politike; građani 175 zemalja mogu se putem interneta prijaviti za vizu.

Iako je svijet opsjednut putovanjima na sjever Pakistana, zemlja je mnogo više od odredišta za avanturistički turizam“, izjavio je Muhammad Waleed, suosnivač platforme posvećene promociji turizma Destination Pakistan. Zemlja je geografski vrlo raznolika; osim svojim poznatih vrhova planina, Pakistan ima pustinju, jezera, šume i više od tisuću kilometara obale od koje Khanova vlada planira razviti plaže svjetskih standarda.

Pakistan ima povijesni turizam, ima 5 tisuća godina staru civilizaciju Doline Inda, Mohendžo Daro, koja je jedna od najstarijih. Također, ima i vjerski turizam; ima jedne od najsvetijih mjesta za hinduizam, sikhizam, sufizam i budizam. Naposljetku, ima i planinski turizam – gotovo polovica vrhova prelazi preko 7 tisuća metara visine“, izjavio je Khan u Davosu.

700-godišnja tvrđava Batit na sjeveru Pakistana nalazi se na UNESCO-ovom popisu Svjetske baštine od 2004.

Ukupan doprinos turizma bruto domaćem proizvodu trebao bi porasti s 22 milijarde dolara u 2017. na gotovo 40 milijardi dolara do 2028. godine, navodi se u izvješću koje je objavilo Svjetsko turističko vijeće (WTTC).

No, brz rast turizma ne dolazi bez komplikacija. Infrastrukture i dalje nema, a zemlji je potrebno više hotela i osposobljenih ugostiteljskih djelatnika“, naglasio je Karim Uddin, vlasnik putničke agencije Active Tours Pakistan. Također, zabrinjava i utjecaj turizma na okoliš.

Zemlja je trenutno na uzbudljivoj točki preokreta: budući da je turizam desetljećima toliko zanemarivan, ona u osnovi ima priliku iz temelja dizajnirati održivu turističku industriju“, izjavio je bloger Alex Reynolds. „Ako se sada postave snažni temelji, zemlja će napredovati u narednim godinama i može poslužiti kao uzor ostalim zapuštenim zemljama u razvoju u nastojanjima na povećanju turizma.

Više informacija o razvoju turizma u Pakistanu saznajte na njihovim službenim stranicama Pakistan Tourism Development Corporation.

Izvor / foto: Skift; Pixabay – Naslovna fotografija: Aakash Ashraf, Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN