Turska, Tunis i Grčka ove sezone očekuju odlične turističke pokazatelje

Tržišta koja su direktna konkurencija hrvatskom turizmu zasigurno su, između ostalih, Turska, Tunis i Grčka. Grčki turizam je stabilniji već nekoliko godina, no Turska i Tunis se ove godine...

Tržišta koja su direktna konkurencija hrvatskom turizmu zasigurno su, između ostalih, Turska, Tunis i Grčka. Grčki turizam je stabilniji već nekoliko godina, no Turska i Tunis se ove godine vraćaju na velika vrata. Upravo iz tog razloga odlučili smo prenijeti kratke preglede tih triju tržišta u pogledu prošlogodišnjih rezultata, ali i očekivanja za predstojeću turističku sezonu.

Turska

Prošle je godine potrošnja turskog domaćeg turizma porasla za 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi Turski statistički institut (TurkStat), a prenosi Travel and Tour World.

Troškovi putovanja domaćih turista prošle su godine dosegli brojku od 40,3 milijarde turskih lira, što je porast od 35,3 milijarde lira u odnosu na 2017. godinu.

Broj putovanja s jednim ili više noćenja porastao je za 1,7 posto na godišnjoj razini, odnosno na 78,5 milijuna u 2018. godini.

Prošle su godine domaći posjetitelji ostvarili 633,7 milijuna noćenja.

Iz TurkStata su objavili kako je prosječan broj noćenja iznosio 8,1, a prosječan trošak po putovanju bio 513 lira. Posjeta rodbini navodi se kao glavna svrha putovanja (64 posto), a zdravstveni razlozi drže drugo mjesto (4,6 posto). Zabilježeno je 443,6 milijuna noćenja u kućama prijatelja i rodbine putnika.

Tunis

Ministarstvo turizma navelo je kako Tunis očekuje 9 milijuna posjetitelja do kraja tekuće turističke sezone. Prema riječima Renéa Trabelsija iz ministarstva turizma, ova se prognoza temelji na dobrim rezultatima u sektoru unatoč izazovima s kojima se suočava nacionalna zrakoplovna kompanija Tunisair. Rezultati su temeljeni na poboljšanju sigurnosnog okruženja nakon terorističkih napada iz 2015. godine koji su bitno utjecali na turistički sektor.

U prva četiri mjeseca ove godine Tunis je ugostio više od 2,2 milijuna turista, što predstavlja povećanje od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najviše dolazaka su ostvarili turisti iz Europe, to jest 22 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Britanski turisti se nalaze usamljeni na vrhu po povećanju broja dolazaka (+140 posto), a slijede ih Francuzi (+23 posto) te Nizozemci (+13 posto).

Ove godine Tunis očekuje oko milijun francuskih turista, 390 tisuća Nijemaca i 640 tisuća Rusa.

U 2018. godini dosegnut je rekordan broj od 8 milijuna turista, što predstavlja rast od 14,28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Grčka

Izviješteno je kako se Grčka popela na 13. mjesto te da je blizu globalnih „top 10“ turističkih destinacija.

U 2018. godini zabilježen je rekordan broj dolazaka.

Prema analiziranim brojkama i najavama relevantnih turističkih institucija u pojedinim zemljama, Grčka se nalazi iza Japana i Australije. Centralna banka Grčke (BoG) priopćila je da su se u prvom dvomjesečju dolasci turista povećali za 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U razdoblju između siječnja i veljače ove godine zabilježeno je 1.64 milijuna dolazaka, što je za 76 tisuća više nego u istom periodu prošle godine.

U prva dva mjeseca ove godine prihodi od putovanja porasli su za 41,1 posto u odnosu na period od siječnja do veljače 2018. godine te su dosegli brojku od 441 milijun eura.

Povezane vijesti: