TZ Hvara organizirala besplatni razgled grada za sezonske radnike. Primjer koji bi trebale pratiti i druge destinacije

Hvar je organizirao besplatni razgled grada za sezonske radnike. I to ne prvi put, istu edukaciju održalu su i godinu ranije. "Pozivamo sve sezonske r...

Autor:  Goran Rihelj

8. svibnja 2024.

Hvar je organizirao besplatni razgled grada za sezonske radnike. I to ne prvi put, istu edukaciju održalu su i godinu ranije.

"Pozivamo sve sezonske radnike na besplatan razgled grada 7. i 8. svibnja 2024.! Saznajte zanimljive činjenice o povijesti i tradiciji našeg (a sada i vašeg) grada Hvara," glasio je poziv s naglaskom i vašeg grada, što je svakako dobar primjer komunikacije. 

Radilo se samo o tri ili više mjeseci, strani radnici su sada u "novom domu" jer tu rade i žive. Inače, jedna od novina Zakona o strancima, koji treba stupiti na snagu kada se oformi nova vlada, je produljujenje trajanje radnih dozvola s godinu dana na tri godine, a onih za sezonske radnike s tri na šest mjeseci. 

Jedan od mnogih izazova je svakako integracija, kao i kontekst destinacije kada pričamo o turizmu. Upravo na tom polju, TZ Hvara je napravila iskorak.

Počevši od prošle godine, organiziraju besplatni razgled grada Hvara za sezonske radnika s ciljem upoznavanja destinacije, bolje integriracije u lokalnu zajednicu, a također, što je važan detalj, kako bi strani radnici znali prenijeti gostima barem jedan dio destinacijskog narativa - barem osnovne informacije.

 "Destinaciju činimo svi mi, tako da su nam sezonski radnici važna karika u cijelom procesu. Prošle godine je bila prva edukacija, ove godine smo produžili razgled na dva dana i u dva termina, jedan ujutro - a drugi popodne. Želja nam je da svi imaju priliku doći bilo da rade prije ili poslijepodne i proći besplatni razgled grada s turističkim vodičem", ističe Iva Belaj Šantić, direktorica Turističke zajednice grada Hvara.

Upoznaj hvar

U Hrvatskoj je prošle godine izdano 172.499 dozvola za boravak i rad državljana trećih zemalja, a od ukupnog broja dozvola, sektoru turizma je imao 46 tisuća radnika iz trećih zemalja. Ove godine se očekuje povećanje tog broja, od 10% na više. 

Osobno smatram kako je ovo odličan potez i kako bi trebao biti obavezan, ako ne već zakonski, onda svakako kao nepisano pravilo i dogovor destinacije sa dionicima u turizmu. Mali, a izuzetno važan detalj. Primjer koji bi trebale slijediti i druge destinacije.

"Radnik je taj koji nosi sezonu, pogotovo oni koji su u direktnom kontaktu s gostima, i onda je normalno da zna da je u Hvaru najstarije javno kazalište u Europi i da je Hvar najsunčaniji otok. Ne samo i to, nego i da znaju gdje je hitna pomoć i policija i neke bazične stvari u destinaciji. Načelno, cilj je da znaju barem deset suvislih rečenica kada ih netko pita o destinaciji, to je primarna ideja cijelog projekta", dodaje Belaj Šantić.

Za kraj Belaj Šantić navodi kako je ove godine bilo više dionika na razgledu grada od prošle godine, tako da će svakako ovu praksu nastaviti i dalje.

Inače, prema podacima MUP-a, najveći broj dozvola za boravak i rad u 2023. godini je izdan državljanima Bosne i Hercegovine (38.236), Srbije (24.028), Nepala (23.493), Indije (15.627), Sjeverne Makedonije (13.412), Filipina (10.999).

Najviše dozvola izdano je u djelatnosti graditeljstva, njih 68.912. Slijedi djelatnost turizma i ugostiteljstva s 45.868 dozvola, potom industrije s 24.034 dozvola, prometa i veza s 11.497 dozvola te djelatnost trgovine s 5.126 dozvola.

Autor:  Goran Rihelj

8. svibnja 2024.