U Biogradu na moru žele graditi vodeći gerontološko gerijatrijski centar EU, zdravstveni turizam kao velika prilika

Na zadnoj sjednici biogradskog Gradskog vijeća raspravljano se i strategiji razvoja medicinskog turizma u Biogradu na Moru. Strategijom razvoja Grada Biograda na Moru turizam je određen kao jedan od...

Na zadnoj sjednici biogradskog Gradskog vijeća raspravljano se i strategiji razvoja medicinskog turizma u Biogradu na Moru.

Strategijom razvoja Grada Biograda na Moru turizam je određen kao jedan od glavnih nositelja gospodarskog razvitka, a pogotovo zdravstveni turizam gdje Biograd na moru vidi svoju veliku priliku za razvoj i pozicioniranje. Okosnica svega je biogradska Specijalna ortopedska bolnica u srcu Jadrana, s idealnom klimom po Koppen klasifikaciji.

Kako ističu iz Biograda na moru, prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja medicinskog turizma u Biogradu na Moru predstavio je znanstvenik, prof. dr. sc. Branko Vitale, dr. med. “Biograd ima idealnu klimu za projekt klimatskog liječenja i medicinskog-rehabilitacijskog turizma, koji obuhvaća i gerontološko gerijatrijski centar. Projekt se priprema za međunarodni natječaj u Norveškoj, a imamo i veliku podršku Ministarstva zdravstva te Association of Croatian American Professionals (ACAP), udruženja američkih profesionalaca iz Hrvatske” navodi Vitale koji je pokrenuo Biogradsku inicijativu za projekt medicinsko-turističkog centra.

Naime, u američkoj mega klinici Cleveland Clinic, gdje je prvi čovjek Tomislav Mihaljević iz Hrvatske i koja zapošljava preko 60 tisuća ljudi, ima 7,5 milijuna pacijenata i godišnje prihode oko 10 milijardi dolara, 21. rujna održat će godišnja konferencija ACAP-a na kojoj će 15-ak minuta predstaviti biogradski projekt medicinsko-rehabilitacijskog turizma.
Biograd na Moru sa svojim zdravstvenim i turističkim kapacitetima ima sve preduvjete da se razvije u vodeći gerontološko gerijatrijski centar Europske unije, pružanjem kompletno zaokružene medicinsko-rehabilitacijske, turističke i kulturološke. Sve te aktivnosti dodatno osiguravaju korištenje svih kvalitetnih smještajnih kapaciteta i time cjelogodišnju zaposlenost radne snage, ne samo u Biogradu, već i u široj regiji” tvrdi Vitale istaknuvši i izgradnju velikog umirovljeničkog sela nedaleko od hotela Adria.

Centar će se raditi po skandinavskom modelu i tu se ne može pogriješiti. Štoviše, Ortopedska bolnica je okosnica razvoja Biograda, za četiri godine mora biti na EU razini ili je neće biti, tvrdi Vitale.

Foto: Specijalna bolnica za ortopediju
Biograd na MoruZa projekt klimatskog liječenja i medicinskog- rehabilitacijskog turizma, koji obuhvaća i gerontološko- gerijatrijski centar, u Biogradu imaju podršku od Association of Croatian American Professionals (ACAP), udruženja američkih profesionalaca iz Hrvatske, čiji članovi predstavljaju sve strane međunarodne profesionalne zajednice, poput znanstvenika, liječnika, inženjera, odvjetnika, umjetnika, novinara, rukovoditelja poduzeća, računovođa itd.

U novom rekonstruiranom sustavu bolnice kao integralnog dijela klastera predviđa se Centar za gerijatrijsku ortopediju, prvog hrvatskog Centra za gerontologiju i gerijatriju, Centar za rehabilitaciju, Specijalističko- konzilijarni centar i Centar za edukaciju.

“Imamo potencijalne investitore, prvenstveno su to Norvežani. Mi smo već bili u Norveškoj, a oni će do kraja godine dva puta doći u Biograd kako bi mi mogli dobiti pouke za javljanje na međunarodni natječaj Vlade Norveške i Univerzitetske bolnice u Oslu za izgradnju gerontološko- gerijatrijskog centra u Biogradu. Nijemci su za zdravstvene potrebe, uglavnom bolesti dišnih organa i asme, zainteresirani za Crvenu luku. Tu je, kao i u hotelu Adria vrhunski smještaj za korisnike gerontološko- gerijatrijskog centra. U blizini hotela Adria gradit će se umirovljeničko selo koji će moći primiti preko 500 ljudi, a na otoku Pašmanu će se podignuti turistički kompleks s više tisuća ležajeva. Sve su to potencijalni korisnici gerontološko- gerijatrijskog centra, a uspostavit će se i zračni mostovi s Norveškom, Amerikom i drugim zemljama” govori Vitale te dodaje kako je potrebno formirati klaster Dalmacija kako bi se u suradnji s Kvarnerom zajednički išlo na svjetsko tržište.

Navedeni medicinski sadržaji usmjereni su prvenstveno za liječenje bolesti treće životne dobi, za što je potrebno puno profesionalnih ljudi, ističe Vitale, te zaključuje: “Projekt medicinsko- turističkog ortopedsko- rehabilitacijskog centra u Biogradu osuđen je na uspjeh. Imamo Norvežane i Amerikance, te Grad Biograd. Imamo i dobre osobne odnose s ljudima koji žele pomoći Biogradu i Hrvatskoj. Sve glave trebaju ići pod jednu kapu. Mi u Biogradu, Zadarskoj županiji i u RH moramo biti jedinstveni po pitanju ovog projekta stoljeća. Ako i bude podmetanja, projekt može usporiti, ali ne i zaustaviti

Biograd želi preuzeti Ortopedsku bolnicu i njome upravljati

Za kraj je potrebno istaknuti kako je na Gradsom vijeću Biograda na moru donijelo Odluka o podnošenju pisma namjere o obavljanju osnivačkih prava i obveza nad ustanovom Specijalna bolnica za ortopediju.

Foto / Izvor: Biograd na moru


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN