U Dubrovniku počelo organizirano cijepljenje hrvatskih turističkih djelatnika

Danas je u Dubrovniku počelo organizirano cijepljenje hrvatskih turističkih djelatnika. Nakon Dubrovnika, sukladno prioritetima i planu cijepljenja, započinje cijepljenje turističkih djelatnika i u svim ostalim turističkim destinacijama Republike Hrvatske,...

Danas je u Dubrovniku počelo organizirano cijepljenje hrvatskih turističkih djelatnika.

Nakon Dubrovnika, sukladno prioritetima i planu cijepljenja, započinje cijepljenje turističkih djelatnika i u svim ostalim turističkim destinacijama Republike Hrvatske, a točan redoslijed prioritetnog cijepljenja po županijama odredit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ministarstvo turizma i sporta planira organizaciju cijepljenja i za sezonske radnike, ukoliko bude potrebe, kao i za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu nakon što se dovrši cijepljenje zaposlenih u većim tvrtkama gdje su i veći rizici od širenja zaraze. Ovime želimo smanjiti mogućnost nastajanja žarišta u turističkim destinacijama te dodatno potaknuti povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju.  

Hvala našim turističkim djelatnicima koji su se odazvali organiziranom cijepljenju, ovo je izrazito važna poruka turističkog sektora prema gostima koji će ove godine doći u Hrvatsku. S najvećom ozbiljnošću pripremamo sve uvjete za što sigurniju i uspješniju turističku godinu. Potičem i pozivam turističke djelatnike na cijepljenje, od 1. svibnja stiže nam 230 tisuća doza cjepiva tjedno, količine cjepiva bit će dostatne da se optimalno pripremimo za sezonu.“, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

U prvoj prioritetnoj skupini za cijepljenje su zaposlenici koji ostvaruju veće kontakte prema gostima i oni koji zbog prirode posla nisu u mogućnosti osigurati kvalitetnu socijalnu distancu u zatvorenim prostorima, ili su izravno u kontaktu s proizvodima koji idu pred gosta, dok su u drugoj prioritetnoj skupini zaposlenici koji poslove mogu obavljati bez bliskog izravnog kontakta s gostima te ostvaruju povremene kontakte prema gostima i u obavljanju posla mogu osigurati epidemiološku distancu.

Podsjećamo, Ministarstvo je nedavno objavilo Upute za cijepljenje djelatnika u sektoru turizma

Prioritetno cijepljenje je dobrovoljno i odnosi se samo na zaposlene u pravnim osobama i obrtima u turističkom sektoru, a poslodavci trebaju svoje zaposlenike, koji iskažu želju za cijepljenjem, razvrstati u dvije skupine sukladno epidemiološkim rizicima koji proizlaze iz njihovog radnog mjesta.

Osim osiguranog  prioritetnog cijepljenja za turističke djelatnike, u tijeku je postavljanje dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima, sufinancirat će se antigenski testovi za turiste, a Hrvatska je od početka travnja otvorena i za turiste koji dolaze iz trećih zemalja, poput SAD-a, UK i Rusije.

Foto: Ivan Bagić from Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN