U Dubrovniku predstavljena nova aplikacija za predviđanje broja turista

U sklopu projekta Smart City, Grad Dubrovnik i DURA razvojna agencija grada Dubrovnika u suradnji s tvrtkom Start up Enum Software pokrenuli su novu aplikaciju za predviđanje broja posjetitelja...

U sklopu projekta Smart City, Grad Dubrovnik i DURA razvojna agencija grada Dubrovnika u suradnji s tvrtkom Start up Enum Software pokrenuli su novu aplikaciju za predviđanje broja posjetitelja u povjesnoj jezgri.

Na osnovu strojnog učenja kao posebne grane umjetne inteligencije procjenjuje broj ljudi na području povijesne jezgre i kontaktne zone Dubrovnika na odabrani dan te je svakako najkorisnija posjetiteljima kako bi lakše isplanirali svoj dolazak u staru gradsku jezgru, ali, ne manje važno, pruža točnu i pravovremenu informaciju građanima kao i svim poslovnim subjektima u planiranju njihovih svakodnevnih, odnosno poslovnih aktivnosti.

Dvojezična aplikacija tekstualno i vizualno prepoznaje četiri moguća slučaja: nema gužve (zelena boja), manja gužva (žuta), gužva (narančasta) i jako velika gužva (crvena). U slučaju da sustav predviđa gužvu korisnicima se preporučuje da svoj posjet povijesnoj jezgri planiraju u jutarnjim, kasno poslijepodnevnim ili večernjim satima kako bi imali najbolje iskustvo boravka u Dubrovniku. Inače, u povijesnoj jezgri Dubrovnik smije se naći najviše 8000 posjetitelja.

Za predviđanje broja posjetitelja algoritam koristi različite parametre kao što su broj posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima, broj dolazaka i noćenja gostiju u smještajnim kapacitetima, kao i podatke iz vremenske prognoze (prosječna temperatura i količina padalina). Algoritam se sa svakim novim podatkom samostalno osvježava i poboljšava (primjerice, u obzir se uzima sedmodnevna vremenska prognoza) pa tako i predviđanja „na kratki rok“ postaju sve točnija.

Kroz idući stupanj nadogradnje sustava planirana je uspostava suradnje s platformama za rezervaciju smještaja na način da se pri individualnim rezervacijama korisniku koji planira svoj dolazak u Dubrovnik ponudi link na kalendar predviđanja kako bi eventualno utjecao na odabir termina boravka, odnosno dolaska.Pri osmišljavanju aplikacije korištena su iskustva grada prijatelja Venecije koji koristi sličan sustav.” ističu iz DURA-e,razvojne agencije grada Dubrovnika.

Aplikacija je dostupna na linku www.dubrovnik-visitors.hr/prediction i nadogradnja je postojećeg sustava Dubrovnik Visitors.

Inače, Dubrovnik Visitors je sustav koji zahvaljujući kamerama/brojačima raspoređenim na ulaze u povijesnu jezgru u svakom trenutku omogućuje uvid u stvarni broj posjetitelja, a na temelju prikupljenih informacija koje se ažuriraju svakih 15 minuta stvara podlogu za odlučivanje i postupanje pri organizaciji prometa pješaka oko i u povijesnoj jezgri.

POVEZANA VIJEST:

DUBROVNIK NAPOKON SMANJUJE DOLAZAK KRUZERA. OD SLJEDEĆE GODINE MAKSIMALNO DVA KRUZERA DNEVNO U DUBROVNIKU

Povezane vijesti: