Istra vidi svoju priliku u industriji vjenčanja. Najavljena tri nova projekta unutar wedding segmenta Istre

Prvi Istra Wedding MeetUp u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije u suradnji s partnerima – agencijom WeddingsInCroatia, StudioBrzak weddings&events, Lepor Weddings i Flammeum weddings&events – održan je jučer, 14. listopada,...

Prvi Istra Wedding MeetUp u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije u suradnji s partnerima – agencijom WeddingsInCroatia, StudioBrzak weddings&events, Lepor Weddings i Flammeum weddings&events – održan je jučer, 14. listopada, u hotelu Parentium Plava Laguna u Poreču.

Riječ je o skupu koji je na jednome mjestu okupio brojne domaće stručnjake iz svijeta vjenčanja, uglavnom s našeg područja, te predstavnike lokalnih turističkih zajednica, na kojem se govorilo o najnovijim trendovima i znanjima u ovoj domeni.

“Segment wedding businessa u Istri raste iz godine u godinu. Iako ni Hrvatska pa tako ni Istra nisu prepoznate kao velike wedding destinacije u svijetu, Istra se uspjela profilirati prema tzv. nišnom segmentu vjenčanja, poglavito u pogledu mikro ili pak vjenčanja istospolnih partnera. Budući da se radi o složenoj disciplini poslovanja u kojoj je za uspjeh potrebna suradnja najmanje desetak različitih djelatnosti s ciljem da se na kraju stvori prepoznatljiv wedding-produkt, međusobna suradnja i zajedništvo od ključnog su interesa u ovom biznisu. Županijska turistička zajednica još je jednom potvrdila da je ovaj proizvod izuzetno bitan za Istru jer je nakon petnaestogodišnjeg procesa restrukturiranja i repozicioniranja dostignuta razina kvalitete smještaja, usluge i servisa koja se može mjeriti sa sličnim destinacijama u svijetu. I nedavno pristupanje Istre prestižnoj asocijaciji Virtuoso otvara bezbroj mogućnosti za sve naše poduzetnike u Istri jer imaju otvoren kanal prema velikom broju utjecajnih savjetnika za putovanja, njih više od 22.000, koji odlučuju u kom pravcu i koju regiju će podržati za wedding-produkt”, izjavio je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Također, Ivošević je najavio tri nova projekta unutar wedding segmenta Istre: novi stilizirani tematski photo&video shooting, zatim dovođenje svjetski poznatih wedding plannera na upoznavanje destinacije te oglašavanje istarske ponude vjenčanja u domaćim i inozemnim referentnim medijima.

Sudionici su imali priliku participirati u dva panela. Tema prvog panela bila su vjenčanja kao turistički proizvod te prepoznatljivost i brendiranje Istre kao wedding destinacije, a o temi su govorili Denis Ivošević, direktorica prodaje hotela San Canzian iz Buja Suzana Vrtičević Tica, vlasnica agencije WeddingsInCroatia Iva Kraljevic Licardo, vlasnik agencije Foto Studio Festival iz Labina Rajko Borčić te agentica Službe promidžbe i prodaje NP Brijuni Flores Marsetič. Na drugom panelu na temu trendova i novih formata te kamo idu vjenčanja u budućem razdoblju govorili su Petar Jurica, renomirani fotograf i vlasnik agencije Petar Jurica Weddings, zatim Arsen Maršanić, organizator vjenčanja i vlasnik agencije Noi Due te Martina Rakić, wedding plannerica iz agencije WeddingsInCroatia.

Pored panela organizirana su i dva vrlo predavanja, jedno na temu digitalnog marketinga, odnosno utjecaja on-line komunikacije na industriju vjenčanja, koje je vodio Miško Macolić Tomičić iz agencije MarkeThing. Drugo predavanje o vrlo aktualnoj temi organizacije održivih događanja vodila je Maja Bosanac, direktorica agencija Eventful, koja je predstavila novitete kako bi u budućnosti trebali izgledati eventi uz posebnu pažnju na okoliš. 

Wedding industrija svakako je jedno od rješenja koje može ublažiti sezonalnost turizma, ojačati pred i posezonu te posljedično povećati prihode lokalne zajednice.

Foto: Samantha Gades

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN