U Istri počelo cijepljenje turističkih djelatnika

U petak je u Dubrovniku počelo cijepljenje turističkih djelatnika, a danas su stigle prve doze cjepiva i za turističke djelatnike u Istri. Cijepljenje je počelo u Poreču, a odaziv...

U petak je u Dubrovniku počelo cijepljenje turističkih djelatnika, a danas su stigle prve doze cjepiva i za turističke djelatnike u Istri.

Cijepljenje je počelo u Poreču, a odaziv turističkih djelatnika na cijepljenje je velik, prenosi HRT. Više od 70 posto turističkih djelatnika iskazalo je želju cijepiti se, prema anketama Hrvatske udruge turizma ( HUT ) i Hrvatske gospodarske komore ( HGK ).

“U prvoj fazi cijepe se oni koji su u direktnom kontaktu s gostima. U drugoj fazi administrativno osoblje. Sezonski radnici će biti cijepljeni selektivno onako kako budu dolazili“, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

Krenulo se najprije s cijepljenjem djelatnika velikih tvrtki, njih 500-tinjak bi danas trebalo dobiti cjepivo, p rvi su na redu kuhari, konobari i recepcionari tj. turistički djelatnici koji su u direktnom kontaktu s gostima.

Ministarstvo turizma i sporta planira organizaciju cijepljenja i za sezonske radnike, ukoliko bude potrebe, kao i za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu nakon što se dovrši cijepljenje zaposlenih u većim tvrtkama gdje su i veći rizici od širenja zaraze.

Podsjećamo, Ministarstvo je nedavno objavilo Upute za cijepljenje djelatnika u sektoru turizma

Prioritetno cijepljenje je dobrovoljno i odnosi se samo na zaposlene u pravnim osobama i obrtima u turističkom sektoru, a poslodavci trebaju svoje zaposlenike, koji iskažu želju za cijepljenjem, razvrstati u dvije skupine sukladno epidemiološkim rizicima koji proizlaze iz njihovog radnog mjesta. 

Cilj je do ljetne sezone cijepiti 1,6 milijuna ljudi u Hrvatskoj, istaknuo je prošli tjedan predsjednik Vlade Andrej Plenković te dodao kako planiraju da će doseći 50 do 55 posto procijepljenosti odrasle populacije do kraja lipnja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN