U Poreču održano 11. svjetsko prvenstvo Svijet Malvazija te je najavljena ovogodišnja Vinistra

„Svijet Malvazija“, neslužbeno 11. svjetsko prvenstvo ove sorte vina, ponovo je oborilo rekord. Ove su godine na ocjenjivanje u Poreč pristigle 272 malvazije iz pet zemalja – 206 uzoraka...

„Svijet Malvazija“, neslužbeno 11. svjetsko prvenstvo ove sorte vina, ponovo je oborilo rekord. Ove su godine na ocjenjivanje u Poreč pristigle 272 malvazije iz pet zemalja – 206 uzoraka je iz Hrvatske, 44 iz Italije, 12 iz Slovenije i po pet iz Španjolske i Grčke. „Svijet Malvazija“ središnji je događaj na trodnevnom ocjenjivanju vina i alkoholnih pića, koje se tradicionalno održava nekoliko tjedana prije Vinistre, najpoznatije izložbe vina u Istri. 

Ove godine od 16. do 18. travnja u porečkom hotelu Parentium više od četrdeset enologa, sommeliera i vinskih stručnjaka osim malvazije ocjenjuju još 242 uzorka vina ostalih sorti i 30 jakih alkoholnih pića, ukupno 544 uzorka, a proglašenje najboljih održava se 8. svibnja, dva dana uoči Vinistre.

Veliki kvalitativni iskorak po uzoru na eminentna svjetska ocjenjivanja obilježava ovogodišnji Svijet Malvazija i ocjenjivanje vina. Podigli smo bodovni prag i smanjili broj članova komisije, koji sjede u krugu i tako mogu komentirati uzorke“ istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre koji je najavio novosti na najpoznatijoj istarskoj izložbi vina. 

Više od 80 vinara, ukupno 144 izlagača, tridesetak radionica i velika vinska zvijezda Paula Bosch, prva sommelierka u Njemačkoj, autorica knjiga, tekstova i blogova koja je radila u prestižnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama obilježit će 26. Vinistru.  Od ove godine svaki će posjetitelj uz kupnju ulaznice, koja stoji 130 kuna, dobiti bon od 30 kuna koji će moći iskoristiti u Vinoteci za kupnju vina izlagača“, kazao je Benvenuti.  

Nikola Benvenuti, Caroline Gilby, Emil Perdec, Loris Peršurić

Caroline Gilby, koja je već šest godina predsjednica ocjenjivačke komisije Svijeta Malvazija i ocjenjivanja vina istaknula je kako je iznimno zadovoljna pristiglim uzorcima, a posebno je raduje što su ove godine prvu puta dodijeljene velike zlatne medalje za nekoliko terana.  

Emil Perdec, direktor hrane i pića Plave Lagune, Zlatnog sponzora Vinistre, istaknuo je kako ova hotelska kuća godinama prati najpoznatiju istarsku manifestaciju, koja ima veliki značaj u promociji autohtonosti i izvornosti i turističkoj ponudi Istre. 

S Vinistrom počinje prava turistička sezona, kada su sve sobe u 36 porečkih hotela pune. Istarski vinari iz godine u godinu su bolji, njihova vina su vrhunske kvalitete i postali su najbolji ambasadori Poreča, Istre i Hrvatske“, kazao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Izložba vina i vinarske opreme „Vinistra“ regionalna je i međunarodna izložba vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Izložba se već tradicionalno održava u Poreču i svake godine sve većim interesom, kako na natjecateljskom tako i na izlagačkom dijelu izložbe, potvrđuje svoj značaj. Osim vina, na Vinistri se ocjenjuju maslinova ulja i rakije. Tijekom tri dana trajanja izložbe desetak tisuća ljubitelja vina kuša i istražuje vinski svijet Istre.

Više o “Vinistri” možete pronaći OVDJE.

Izvor / foto: Vinistra

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN