U prvom kvartalu 2024. međunarodni turizam dosegnuo je 97% razine prije pandemije

Europa je zabilježila 120 milijuna međunarodnih turista u prva tri mjeseca ove godine, uz snažnu potražnju unutar regije

Autor:  HrTurizam.hr

21. svibnja 2024.

Prema podacima UN turizma (bivši UNWTO) međunarodni dolasci turista dosegnuli su 97% razine prije pandemije u prvom kvartalu 2024. Tako je od siječnja do ožujka u inozemstvo putovalo više od 285 milijuna turista. Ovaj rezultat je za 20% bolji od onog ostvarenog u istom razdoblju prošle godine. 

Gotovo potpuni oporavak turizma

U 2023. dolasci međunarodnih turista oporavili su se za 89% u odnosu na razine iz 2019. U isto vrijeme prihodi od izvoza od turizma ostali su na 97%, a BDP izravnog turizma dosegao je iste razine kao u 2019. Projekcija UN-ove specijalizirane agencije za turizam ukazuje na potpuni oporavak međunarodnog turizma u 2024. s porastom dolazaka za 2% u odnosu na razine iz 2019.

Bliski istok je zabilježio najsnažniji relativni rast, s međunarodnim dolascima koji su premašili razine prije pandemije za 36% u prvom tromjesečju 2024. Podsjetimo, Bliski istok prošle je godine postao prva svjetska regija koja se oporavila, ostvarivši za 22% bolje rezultate od onih prije pandemije.

Europa je prvi put premašila razine prije pandemije u prvom kvartalu (+1% u odnosu na prvo tromjesečje 2019.). Regija je zabilježila 120 milijuna međunarodnih turista u prva tri mjeseca ove godine, uz snažnu potražnju unutar regije.

Afrika je dočekala 5% više dolazaka u prvom kvartalu 2024. nego u prvom tromjesečju 2019. i 13% više nego u prvom tromjesečju 2023. Amerika je praktički oporavila broj prije pandemije u ovom prvom tromjesečju, s dolascima koji su dosegnuli 99% razine iz 2019. Međunarodni turizam doživljava brzi oporavak u Aziji i na Pacifiku gdje su dolasci dosegli 82% razine prije pandemije u prvom tromjesečju 2024., nakon oporavka od 65% u 2023. godini.

"Oporavak sektora vrlo je dobrodošla vijest za naša gospodarstva i živote milijuna. Ipak, ona također podsjeća na potrebu da se osiguraju odgovarajuće turističke politike i upravljanje destinacijom, s ciljem unapređenja održivosti i uključenosti, dok se bavi vanjskim čimbenicima i utjecajem sektora na resurse i zajednice", izjavio je glavni tajnik UN turizma, Zurab Pololikashvili.

Gledano po podregijama, Sjeverna Afrika zabilježila je najbolji učinak u prvom tromjesečju 2024. s 23% više međunarodnih dolazaka nego prije pandemije, a slijede je Srednja Amerika (+8%), Karibi i Zapadna Europa (obje +7%). Južna mediteranska Europa premašila je razine prije pandemije za 1%, dok je Južna Amerika praktički dosegla razine iz 2019. Sjeverna Europa oporavila se 98% razina prije pandemije, dok su se podsaharska Afrika i Sjeverna Amerika oporavile 95%.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prema dostupnim podacima, mnoge destinacije diljem svijeta nastavile su postizati snažne rezultate u prvom kvartalu 2024. Najbolje rezultate ostvario je Katar s povećanjem od 177%, a odmah iza njega slijedi Albanija sa 121%. Od europskih država u TOP 10 još se nalaze Srbija sa 43% i Bugarska s povećanjem od 38% u odnosu na prvi kvartal 2019.

Oporavak prihoda od turizma

Prihodi od međunarodnog turizma u 2023. godini dosegnuli su 1,5 bilijuna američkih dolara, što znači potpuni oporavak razina prije pandemije u nominalnim vrijednostima, ali 97% u realnim vrijednostima, uz korekciju za inflaciju.

Gledano po regijama, Europa je 2023. ostvarila najveće prihode, s destinacijama koje su zaradile 660 milijardi američkih dolara, premašivši razine prije pandemije za 7% u realnom iznosu. Primici na Bliskom istoku porasli su 33% u odnosu na razine iz 2019. Amerika je povratila 96% svoje zarade prije pandemije 2023., a Afrika 95%. Azija i Pacifik ostvarili su 78% svojih prihoda prije krize.

Nekoliko destinacija postiglo je izvanredne rezultate u pogledu prihoda u ovom kvartalu u usporedbi s razinama iz 2019. Na samoom vrhu nalazi se Srbija sa od 127% ostvarenog prihoda u odnosu na 2019, a slijedi Turska s 82%.

Potpuni oporavak u 2024.

Međunarodni turizam trebao bi se potpuno oporaviti 2024. uz snažnu potražnju, poboljšanu zračnu povezanost i nastavak oporavka Kine i drugih velikih azijskih tržišta. Najnoviji UN-ov indeks turističkog povjerenja odražava optimističnije raspoloženje i pokazuje pozitivne izglede za nadolazeću ljetnu sezonu.

Ipak, prema Odboru stručnjaka UN-a za turizam, gospodarski i geopolitički vjetrovi i dalje predstavljaju značajne izazove međunarodnom turizmu i razinama povjerenja. MMF-ov izvještaj o svjetskom gospodarstvu, objavljen u travnju, ukazuje na stabilan, ali spor gospodarski oporavak, iako mješovit po regijama. U isto vrijeme, stalna inflacija, visoke kamatne stope, nestabilne cijene nafte i poremećaji u trgovini i dalje se pretvaraju u visoke troškove prijevoza i smještaja.

Očekuje se da će turisti i dalje tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu kao odgovor na visoke cijene i sveukupne gospodarske izazove, dok bi ekstremne temperature i druge vremenske prilike mogle utjecati na izbor odredišta mnogih putnika. Skupina stručnjaka UN-a za turizam ovo sve više spominje kao problem za sektor.

Neizvjesnost proizašla iz ruske agresije na Ukrajinu, sukoba Hamasa i Izraela i drugih rastućih geopolitičkih napetosti, također su važni negativni rizici za međunarodni turizam.

"Kako se međunarodni turizam nastavlja oporavljati i širiti, potičući gospodarski rast i zapošljavanje diljem svijeta, vlade će morati nastaviti prilagođavati i poboljšavati svoje upravljanje turizmom na nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi zajednice i stanovnici bili u središtu ovog razvoja", zaključuje u svom izvješću UN-ova agencija za turizam.

Autor:  HrTurizam.hr

21. svibnja 2024.