U Rijeci dostupna besplatna aplikacija za javni gradski prijevoz

Riječanima i njihovim gostima dostupna je nova besplatna Android aplikacija CityBus Rijeka. Korištenjem dostupnih podataka putem portala otvorenih podatka Grada Rijeke u zadarskoj tvrtki Smart Solutions došli su na ideju...

Riječanima i njihovim gostima dostupna je nova besplatna Android aplikacija CityBus Rijeka. Korištenjem dostupnih podataka putem portala otvorenih podatka Grada Rijeke u zadarskoj tvrtki Smart Solutions došli su na ideju da nakon razvoja mobilne aplikacije za Grad Zadar implementiraju isto i za Rijeku. Ova aplikacija čini jedinstveni vodič kroz javni prijevoz na području cijele Primorsko-goranske županije. Trenutno se može besplatno preuzeti putem Google Play trgovine. Aplikacija omogućuje prikaz označenih autobusnih stajališta na području Primorsko-goranske županije, prikaz autobusnih stajališta s informacijom o udaljenosti korisnika od istog uz prikaz sljedeće 3 autobusne linije koje dolaze na isto, prikaz ruta svih gradskih i prigradskih autobusnih linija prijevoznika Autotrolej, zatim pregled voznog reda svih gradskih, prigradskih i noćnih autobusnih linija prijevoznika Autotrolej prema željenom datumu uz prikaz svih prolaznih stajališta sa procijenjenim vremenima dolaska, pregled svih gradskih, prigradskih i noćnih autobusnih linija prijevoznika Autotrolej s pripadajućim stajalištima, prikaz važnijih označenih taxi stajališta u gradu Rijeci, prikaz parking zona u gradu Rijeci sa informacijama o vremenu naplate, tu je i prikaz informacija o slobodnim mjestima na zatvorenim parkiralištima, prikaz najnovijih informacija vezanih uz javni gradski prijevoz na području Primorsko-goranske županije, prikaz lokacija za kupovinu autobusnih karata sa informacijama o radnom vremenu. Aplikacija je dostupna na više jezika, uz hrvatski tu su još i engleski, talijanski, njemački i mađarski jezik.

Ideja za aplikaciju CityBus Zadar nastala je na Google I/O Extended Hackathonu održanom sredinom svibnja 2017. godine u Zadru. Nakon više od dvije godine koliko je aplikacija bila aktivna na području Zadarske županije dosegla je gotovo 10.000 preuzimanja, no izostala je ključna podrška lokalnih institucija za daljnji iskorak. Zbog toga su u Smart Solutions Zadar donijeli odluku da postojeći sustav prenesu u druge gradove unutar Republike Hrvatske. S obzirom na dostupnost podataka, odlučili su se za Rijeku, iako je na području grada i županije razvijeno već nekoliko sličnih aplikacija. Sama aplikacija je zamišljena kao vodič kroz javni prijevoz za građane i turiste na području cijele Primorsko-goranske županije.

Podaci o rutama i označenim stajalištima preuzeti su s portala otvorenih podataka Grada Rijeke te će se isti nadopunjavati i mijenjati ukoliko se uoče nedostaci. Želja je ovu aplikaciju implementirati i u drugim gradovima na području Republike Hrvatske te raditi na daljnjim  unapređenjima za koje se pruži prilika. Također, cilj je potaknuti i druge dionike na tržištu da se aktivno uključe u razvoj i implementaciju sličnih riješenja.

Povezane vijesti: