U slučaju Brexita biti će ugroženo preko 700.000 radnih mjesta u turističkom sektoru

Prema novoj analizi Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), više od 300.000 radnih mjesta moglo bi biti ugroženo u turističkom sektoru u Velikoj Britaniji i gotovo 400.000 u...

Prema novoj analizi Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), više od 300.000 radnih mjesta moglo bi biti ugroženo u turističkom sektoru u Velikoj Britaniji i gotovo 400.000 u Europi ako Velika Britanija napusti Europsku uniju bez sporazuma 29. ožujka.

Brexit bez sporazuma imao bi štetan utjecaj na jedan od najvažnijih gospodarskih sektora u Velikoj Britaniji.

Prema WTTC-u, koji predstavlja privatni sektor putovanja i turizma na globalnoj razini, turistička industrija pridonosi više od 1.5 trilijuna eura BDP-u Europske unije (10,3% ukupnog iznosa) i podržava 27,3 milijuna radnih mjesta (11,7% od ukupnog broja). U Velikoj Britaniji taj sektor pridonosi BDP-u u iznosu od 213,8 milijardi funti (10,5% ukupnog iznosa) i podržava četiri milijuna radnih mjesta (11,6% od ukupnog broja).

Analiza WTTC-a modelira utjecaj na sektor putovanja i turizma u sljedećem desetljeću, temeljem predviđenog pada gospodarske aktivnosti u širem britanskom gospodarstvu od 7,7% prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). U ovoj situaciji Brexit bez sporazuma bi rezultirao gubicima od 308.000 radnih mjesta u gospodarstvu Velike Britanije i 399.000 radnih mjesta u ostatku EU te 18,6 milijardi funti u BDP-u britanskog gospodarstva i 22 milijardi funti BDP-a za gospodarstva ostatka EU.

Da bi se takav utjecaj minimizirao, ključno je da Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje ima pristup jedinstvenom zrakoplovnom tržištu te je potrebno zadržati putovanje bez viza između UK i EU. Također, bitno je da se održi mobilnost turističkih zaposlenika diljem UK i EU, a sigurnosnom suradnjom bi se izbjegle dugotrajne granične kontrole.

Velika Britanija je peta najveća turistička ekonomija na svijetu. S obzirom na njezinu važnost za gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva, sada je jasno da bi Brexit bez sporazuma imao dramatičan utjecaj na jedan od najvažnijih sektora u Ujedinjenom Kraljevstvu“, izjavila je Gloria Guevara, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a. „Ako se predviđanje šireg gospodarstva MMF-a ostvari, u Europi bi nastao ukupan trošak od preko 40 milijardi funti i izgubilo bi se preko 700.000 radnih mjesta.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN