U Splitu predstavljene mogućnosti i procedure zapošljavanja Filipinaca

Koliko problema poslodavci imaju s pronalaženjem radne snage pokazao je današnji interes dalmatinskih poslodavaca za informacijama o mogućnostima i načinima zapošljavanja Filipinaca, koje su u organizaciji HGK – Županijske...

Koliko problema poslodavci imaju s pronalaženjem radne snage pokazao je današnji interes dalmatinskih poslodavaca za informacijama o mogućnostima i načinima zapošljavanja Filipinaca, koje su u organizaciji HGK – Županijske komore Split i suradnji s agencijom Pasat prezentirali predstavnici filipinske agencije za zapošljavanje radnika  Magsaysay International Corporaticon INC. 

Za 2019. godinu odobreno je više od 65.000 dozvola za zapošljavanje strane radne snage, dvostruko više nego prethodne godine. Kvote su nam veće nego ikad, radne snage nedostaje i to je problem koji ne muči samo Hrvatsku nego i susjedne zemlje u regiji. Stoga su s nama danas i kolege iz komora FBiH i Crne Gore, kako bismo podijelili informacije o mogućnostima i proceduri zapošljavanja filipinske radne snage”, rekao je predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš.

Prema riječima Antonije Bašićiz ŽK Split, u  prvoj polovici godine iskorišteno je ili je u postupku preko 60% kvota, a najviše radnika nedostaje u turizmu i ugostiteljstvu, graditeljstvu, brodogradnji. Današnja prezentacija nastavak je niza aktivnosti koje je HGK u Splitu u ovoj godini realizirala s ciljem potpore članicama u rješavanju problema pronalaska radne snage. 

Jednu od najvećih agencija za zapošljavanje filipinske radne snage, Magsaysay International Corporaticon INC., sa sjedništem u Manili, predstavio je Marlon Ronja, predsjednik korporacije Magsaysay People Resourse, a same procedure Jay A. Fernando, potpredsjednik i izvršni direktor tvrtke Magsaysay Global Services.

Direktor agencije za posredovanje u zapošljavanju pomoraca Pasat d.o.o., Ino Munitić, na čiju je inicijativu prezentacija i organizirana, ima najbolja iskustva s Magsaysayom, koji su mu dugogodišnji partneri te s filipinskom radnom snagom. ”S obzirom na veliki nedostatak radne snage u Hrvatskoj, Filipinci predstavljaju kvalitetnu, zamjensku radnu snagu, a prema mojim iskustvima to su mirni, tihi i radišni ljudi. Proces dovođenja filipinskih radnika, od izdavanja njihove izlazne vize do izdavanja radne vize u Hrvatskoj, traje oko mjesec dana” rekao je Munitić.

Sudionike su zanimali brojni detalji zapošljavanja Filipinaca poput navedenog trajanja postupka dovođenja radnika, dužine njihovih ugovora kao i mogućnosti njihova zapošljavanja ne samo u turizmu i ugostiteljstvu već i u ostalim djelatnostima, poput vinogradstva, kamenarstva ili primjerice ugradnje liftova.

Iako je uvoz radne snage, pogotovo iz Filipina, jedan od najgorih razvoja našeg turizma, u situaciji gdje kronično nedostaje radne snage, a sezona je već počela, poslodavci u turizmu su spremni poduzeti i ovakve mjere i avanture. Dugoročno to sigurno nije dobro jer osim što se vraćamo na korijen problema – jeftina radna snaga, a ne kvaliteta, radnici iz azijskih zemalja ne mogu biti ambasadori naše destinacije, ne ostvaruju potrošnju u lokalnoj ekonomiji niti planiraju preseliti. No ako želimo jeftinu radnu snagu, onda ćemo imati i takav turizam, jeftin, masovan, sezonalan, što znači da moramo značajno smanjiti cijene u svim segmentima.

Jedino pravo rješenje je podizanje plaća i uvjeta rada u turizmu te fokus na kvalitetu, a ne na masovnost. S druge strane, imamo visok PDV, veliko porezno opterećenje i namete, kratku sezonu itd… slažem se apsolutno i zato nam turizam nije konkurentan, no za tu situaciju nije kriva domaća radna snaga.

Koliko para toliko i muzike – kaže narodna poslovica. Pametnom dosta.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN