U Vižinadi se veći građevinski radovi neće smjeti izvoditi tijekom turističke sezone

Odluku o privremenoj zabrani izvođenja radove u 2020. godini usvojila je Općina Vižinada. Prema toj odluci privremeno se zabranjuje izvođenje zemljanih radova, to jest iskopa, uporabom pneumatskih čekića i...

Odluku o privremenoj zabrani izvođenja radove u 2020. godini usvojila je Općina Vižinada. Prema toj odluci privremeno se zabranjuje izvođenje zemljanih radova, to jest iskopa, uporabom pneumatskih čekića i kompresora. Radovi se time uopće neće smjeti izvoditi od 1. srpnja do 31. kolovoza. Ostale radove, kao i unutarnje građevinske, moguće je u tom periodu izvoditi od 9 do 18 sati u naseljima koja imaju registrirane smještajne objekte, prenosi Istra Terra Magica.

U 2019. godini imali smo zabranu gotovo svih radova u trajanju od tri mjeseca, ali imali smo problema s provođenjem odluke na terenu. Na kraju smo zbog primjedbi građana napravili jednu, možemo reći „lakšu“ verziju, gdje smo zabranili samo pikamiranje. Također, vrijeme zabrane radova skratili smo na dva mjeseca i to od 1. srpnja do 31. kolovoza. Prema Ustavu Republike Hrvatske ne možemo nikome zabraniti da radi. Smatramo da svi trebaju raditi i živjeti od svog rada, pa ćemo stoga ove sezone pokušati vidjeti učinak nove odluke“, izjavio je načelnik Marko Ferenac.

Zamolio je i pozvao sve na kompromis, s obzirom na to da je Općini Vižinada turistička sezona izuzetno važna. Naime, svake godine sve je više onih koji zarađuju od turizma, sve je više iznajmljivača, a zbog toga je i više i građevinskih radova.

Svi moraju raditi i živjeti od svog rada, bilo od turizma ili građevinarstva. Pikamiranje ja najbučnije, pa pozivam one koji planiraju graditi da imaju razumijevanja i obzira prema svojim susjedima te da tu vrstu radova obave prije turističke sezone. Svi ostali radovi koji ne stvaraju veliku buku mogu se izvoditi, ali samo od 9 do 18 sati. Prije i nakon toga odluka ne dozvoljava nikakve radove“, smatra Ferenac.

No, turističko vijeće općinske turističke zajednice nije podržalo takav prijedlog odluke. Članovi vijeća tražili su da zabrana radova bude tijekom tri mjeseca te da se zabrani određena skupina radova, što općinsko vijeće nije prihvatilo. „Ostali smo, dakle, na prijedlogu odluke koji je stavljen na javno savjetovanje, prilikom kojeg nije stigla niti jedna primjedba građana“, zaključio je Ferenac.

U odluci stoji kako se od 1. srpnja do 31. kolovoza se radovi mogu izvoditi u iznimnim slučajevima poput hitnih intervencija na popravcima objekata i uređenju komunalne i ostale infrastrukture kojima se sprječavaju posljedice opasne po zdravlje i život ljudi, kao i veća oštećenja na nekretninama, zatim nužni radovi na popravcima građevina kada postoji opasnost po zdravlje i život ljudi te radovi koji se izvode u javnom interesu, a čiji je investitor Općina Vižinada, ustanova ili trgovačko društvo u potpunom ili djelomičnom vlasništvu općine.

Za one koji se ovih odredbi ne budu pridržavali predviđene su novčane kazne od 5 tisuća do 10 tisuća kuna za pravne osobe te od tisuću do 5 tisuća kuna za fizičke osobe, odnosno obrtnike. Kaznom od 500 do 2 tisuće kuna kaznit će se fizička osoba u svojstvu izvođača.

Izvor / foto: Istra Terra Magica

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN