Uber i Fakultet prometnih znanosti zajedničkim snagama rade na rješavanju prometnih problema u gradovima

Foto: zagreb.info

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Uber potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim su potvrdili suradnju na razvoju pametnih gradova, pitanjima rastuće globalne potražnje za dijeljenim uslugama mobilnosti i njihove važnosti za gradove i šire društvene zajednice.

Rezultat suradnje je kako će stručnjaci s Fakulteta i iz Ubera zajedno raditi na rješavanju prometnih problema u gradovima,a Uber će ujedno stipendirati deset studenata Fakulteta prometnih znanosti.  Ako gledamo kroz prizmu turizma, svakako se radi o izrazito važnoj temi, jer nažalost, zbog divljeg i ne strateškog razvoja naših turističkih destinacija, i dalje nakon desetljeća bavljenja turizmom imamo osnovne infrastrukturne probleme. Od nedostatka parkinga, opterećenja cijele električne i kanalizacijske mreže itd… jer se u ljetnim mjesecima kada se zbog dolaska turista rapidno poveća broj stanovnika, dovodi do pucanja po šavovima.

Tako se prema istraživanju HGK, u Ninu očekuje povećanje broja stanovnika od 461% i 13 puta veća potrošnja u odnosu na potrošnju izvan sezone, dok se u Medulinu očekuje porast stanovništva od 447% te 13 puta veća potrošnja.

Svakako kako je jedno od riješenja integralni gradski prijevoz, a nažalost zbog neplanskog razvoja naših destinacija,  pitanje je koliko možemo širiti prometnice zbog manjka prostora. Naravno uvijek postoje rješenja, samo je pitanje koliko se turističke destinacije žele baviti izazovima i strateškim razvojem.

Izvor: zagreb.info

Obje strane naglasile su kako su svjesne da je za jačanje kompetitivnosti hrvatske ekonomije i rješavanje prometnih problema iznimno važna razmjena znanja akademske zajednice i vodećih visokotehnoloških kompanija, kao i njihova suradnja. Stručnjaci s Fakulteta i iz Ubera zato će od sada zajedno raditi na rješavanju prometnih gužvi i unapređenju načina kretanja kroz gradove, dijeljenju prijevoza i uspostavljanju pametnih gradova.„Potpisani Memorandum o suradnji Fakulteta prometnih znanosti i Ubera potiče suradnju između akademske zajednice i gospodarstva. Fakultet prometnih znanosti kao visokoškolska i jedna od vodećih hrvatskih znanstveno-istraživačkih ustanova u području prometa kroz svoje studijske programe obrazuje i studente smjera gradski promet koji se podučavaju rješavanju problema urbane mobilnosti. Dobivene stipendije poslužit će studentima kao dodatna motivacija u osmišljavanju inovativnih rješenja za prometne izazove u urbanim sredinama.“ kazao je prof. dr. sc. Hrvoje Gold, dekan Fakulteta prometnih znanosti.

Uz zajedničkeistraživačke projekte, gostujuća predavanja i seminare, Fakultet prometnih znanosti i Uber posvetit će se i pronalaženju najboljih tržišnih i regulatornih pristupa u spomenutim područjima te u dijalog uključiti sve relevantne dionike.“U skladu s ovim Memorandumom, Uber i Fakultet prometnih znanosti zajedno će tražiti odgovore na prometne izazove koje imaju gradovi u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na prometne gužve koje su posljedica loše infrastrukture i organizacije prometa. Nastavit ćemo poticati razvoj tehnoloških inovacija iz područja mobilnosti i mlade intelektualce Fakulteta prometnih znanosti kojima ćemo dodijeliti deset stipendija”, kazao je Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu.

Također, u cijelu paradigmu treba svakako dodatni i brzi prijevoz putem mora kao jedno od rješenja. Nelogično je da do danas nemam brzi , efikasni i ekološki način povezivanja otoka i gradova putem malih brodskih linija, Da postoji potencijal upravo u toj niši, dokaz je i dolazak UberBOAT-a u Hrvatsku prošle godine.

Drugu godinu zaredom, Uber je u Hrvatskoj predstavio jedinstvenu uslugu UberBOAT koja će biti dostupna isključivo na dalmatinskoj obali tijekom cijelog ljeta, a koje su prošle godine koristili turisti iz više od 40 zemalja. Tako će se UberBOAT ove godine moći naručiti u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku i na otocima u njihovom okruženju.

Svakako će biti zanimljivo vidjeti koje će sva rješenja ponuditi spomenuta suradnja, jer dvije glave su uvijek pametnije od jedne.

POVEZANA VIJEST:

HOĆEMO NAPOKON OSIGURATI NAŠIM GOSTIMA PARKING?

HGK: PROCJENA POVEĆANJA BROJA POTROŠAČA I POTENCIJALA POTROŠNJE HRANE I PIĆA U TURISTIČKOJ SEZONI

UBERBOAT I OVOG LJETA U HRVATSKOJ, UZ SPLIT I DUBROVNIK DOSTUPAN I U ŠIBENIKU

Vijesti: