Učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik predstavili koktel “Tekući smaragd”

„Smaragdna Krka“ izraz je koji su oduševljeni putnici namjernici često koristili da bi opisali prizore mirnih kanjonskih dijelova rijeke Krke isprekidanih raskošnim sedrenim barijerama. Zelena, smaragdna i zanosna Krka...

„Smaragdna Krka“ izraz je koji su oduševljeni putnici namjernici često koristili da bi opisali prizore mirnih kanjonskih dijelova rijeke Krke isprekidanih raskošnim sedrenim barijerama. Zelena, smaragdna i zanosna Krka danas se pokazala inspiracijom šibenskim maturantima, budućim nositeljima hrvatskog turizma. 

Na jedinstvenom Carskom vidikovcu na Skradinskome buku predstavljen je novi koktel „Tekući smaragd“ kao rezultat suradnje Turističko-ugostiteljske škole, Bar akademije Iks i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Koktel, osmišljen u okviru projekta „Umijeće posluživanja – konobari kao zvijezde“, kojemu je cilj jačanje strukovnih vještina učenika i promicanja baštine našega kraja, pripremili su kreativni učenici konobarskog smjera Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.

Sam koktel, čiju bazu čine autohtono bilje i pića lokalnih proizvođača, osmišljen je kao doprinos turističkoj ponudi Nacionalnog parka ‘Krka’“, kazala je ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik Senka Dodig, i dodala: „Na ovaj način pokazujemo kako škola, dobro uklopljena u lokalnu sredinu i osnažena partnerstvima s drugim prepoznatim turističkim i nacionalnim dionicima, može doprinijeti razvoju turističke ponude i lokalne sredine u kojoj djeluje.“

Sastojci koktela su sa područja šireg lokaliteta toka rijeke Krke te mu je osnova šibenska Travarica, kao i Monin od jasmina te prirodno iscijeđeni sokovi od limuna i travarice.

Za potpuni doživljaj Krke potrebna su sva osjetila, pa tako i istančan okus. Čovjek je na njezinim obalama uzgajao i ono čije plodove danas s užitkom kušamo, dičimo se njim i predstavljamo svijetu kroz prepoznatljivu gastronomsku ponudu, uvodno je rekla Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ te dodala:

Nacionalni park ‘Krka’ veličanstveno je djelo prirode, čiju osobitost čini tisućljetni suživot čovjeka i prirode. Uz osnovnu misiju zaštite prirode, Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ veliki trud ulaže i u edukaciju, stoga nam je bila izuzetna čast surađivati na ovom projektu. Pohvaljujem trud, zalaganje i inovativnost budućih nositelja naše ugostiteljske ponude, želim da vas i dalje prate radost, entuzijazam, motiviranost i želja za otkrivanjem novog“, zaključila je Slavica.

Također, ideja ovog projekta je i da novi koktel ‘Tekući smaragd’ bude na popisu autohtonih suvenira koji bi svi posjetitelji NP Krke mogli kupiti, i to u odgovarajućoj staklenoj ambalaži te tako doma ponijeti originalnu uspomenu koja bi ih podsjećala na smaragdnu boju rijeke Krke.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN