Udruga iznajmljivača s Cresa organizira prvu javnu tribinu o visini paušalnog porezu

Danas s početkom u 18:30 sati u Kneževoj palači na Cresu održati će se prva javna tribina oko visine paušala po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici. Trenutno visina paušala na...

Danas s početkom u 18:30 sati u Kneževoj palači na Cresu održati će se prva javna tribina oko visine paušala po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici.

Trenutno visina paušala na podruju otka Cresa iznosi 300,00 kn, a kako ističu iz Udruge iznajmljivača Cres vodstvo udruge želi čuti mišljenje iznajmljivača prije otvaranja službenog dijaloga s Gradom.

Zakonom je definirano da paušal ne smije biti manji od 150 kuna niti veći od 1.500 kuna. No, ako grad ili općina sami ne donesu odluku o visini paušalnog poreza u zadanom roku, tada će prema Zakonu paušal iznositi 750 kuna po krevetu.

Rok u kojem gradovi i općine moraju donijeti odluku o visini paušala je 31.siječanj.2019 godine.

Zanimljivo je kako je ovo prva javna tribina na ovu temu, barem koliko je meni poznato. Također, ovo je jedini pravi put da se dijalogom i konstruktivnom raspravom razvija lokalna zajednica, zato podržite organizatore i dođite na javnu raspravu.

Također, postavlja se pitanje što radi preko 100.000 iznajmljivača u svojim lokalnim sredinama s organizacijom istih javnih tribina i otvaranja dijaloga prema Gradskom vijeću ( predstavnicima lokalnog stanovništva ) koji donose odluku o visini paušala. Ovo se direktno tiče i utječe na poslovanje privatnih iznajmljivača, te ako sada ne postoji dijalog i potreba da se otvoreno raspravlja o visini paušala, onda je problem u samim iznajmljivačima. Kada se donese odluka o visini paušala po krevetu tada je kasno za ” Facebook pametovanje ” te prozivanje na “uništavanje” privatnog smještaja. Odgovornost je prvenstveno privatnih iznajmljivača da se aktivno uključe u raspravu te otvore dijalog s predstavnicima Grada.

Više informacija o javnoj tribini – Paušalni porez na otoku Cresu pogledajte OVDJE

Naslovna fotografija: TZ Cres

POVEZANA VIJEST:

ULASKOM U NOVU GODINU POSKUPILA BORAVIŠNA PRISTOJBA

IZNAJMLJIVAČI IMAJU NAJVIŠE KORISTI OD TURIZMA? 

PRIVATNI IZNAJMLJIVAČI NA UDARU: TKO PROFITIRA I KOJE SU POSLJEDICE?

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN