Udruga ruralnog turizma: Neodgovorno ponašanje može dovesti do novog zatvaranja

I dok turizam u ruralnim područjima bilježi rekordne rezultate u prvoj polovini godine, neodgovorno ponašanje građana i turista može dovesti do ponovnog zatvaranja i kraha jesenske turističke sezone na...

I dok turizam u ruralnim područjima bilježi rekordne rezultate u prvoj polovini godine, neodgovorno ponašanje građana i turista može dovesti do ponovnog zatvaranja i kraha jesenske turističke sezone na kontinentu upozorili su danas iz Udruge ruralnog turizma Hrvatske  

Od početka pandemije, turizam u ruralnim i kontinentalnim područjima podnio je veliki teret krize zatvaranjem objekata i ograničenim mogućnostima za rad. U trenutcima kada nije bilo valjanih razloga da budemo zatvoreni, bili smo solidarni i nismo se bunili jer smo bili svjesni važnosti glavne turističke sezone u primorskoj Hrvatskoj za opstojnost hrvatskog proračuna. Sada pozivamo naše kolege, goste i turiste kao i sve građane i građanke da svojim odgovornim ponašanjem pokažu solidarnost kako bismo izbjegli širenje zaraze i novo zatvaranje” istaknula je Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica URTH.

Udruga je u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta inicirala prvu nacionalnu kampanju o ruralnom turizmu Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku! čija je prva faza upravo završila. Prema dostupnim podacima, zabilježen je rekordan posjet parkovima prirode, muzejima i ostalim sadržajima seoskog, kulturnog i pustolovnog turizma u ruralnom prostoru, a isto se očekuje i na jesen. Novi val pandemije ugrozio bi nastavak ovih pozitivnih trendova i brojna radna mjesta na kontinentu.   

/ / / KAMPANJA KOJA POZIVA NA ISTRAŽIVANJE RURALNE HRVATSKE U DVA MJESECA OSTVARILA 33 MILIJUNA IMPRESIJA

Očekivani dolazak brojnih turista iz svih dijelova svijeta zasigurno će produbiti širenje zaraze, a samo striktno poštivanje mjera počevši od graničnih kontrola kod ulaska u Hrvatsku do odgovornog ponašanja u destinacijama primjerice u trgovinama, u ugostiteljskim objektima i slično, može pridonjeti obuzdavanju novog vala pandemije. 

Dobivamo dojave iz pojedinih primorskih županija o selektivnom provođenju mjera što povećava rizik od zaraze, bez obzira na procijepljenost.  Svi mi trebamo svojim primjerom pokazati turistima da smo sigurna destinacija i da poštujemo mjere jer nepoštivanjem mjera i turiste navodimo na relaksirano ponašanje zbog kojega ćemo u konačnici posljedice snositi – sami, kako zdravstvene tako i one financijske.” dodala je Kuratko Pani. 

Iz Udruge pozivaju sve relevantne subjekte da se prijave u aplikaciju Safe stay in Croatia. Sigurnosni protokoli koje je potrebno zadovoljiti za dobijanje nacionalne oznake Safe stay su minimalni i jednostavni, a njihovo poštivanje je jedan od glavnih preduvjeta za zaustavljanje širenja pandemije tijekom glavne turističke sezone. 

Do kada će ona trajati i hoće li biti jesenske turističke sezone u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao i do koje mjere će se napuniti državni i lokalni proračuni, ovisi o svakome od nas. Stoga, budimo odgovorni i solidarni, apeliraju iz Udruge.  


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN