Udruženje organizatora događaja poslali mjere za očuvanje industrije

Udruženje organizatora i realizatora događanja koje okupila 54 poduzeća s 349 radnika, a koja se bave iznajmljivanjem opreme za realizaciju događanja i agencija za organizaciju događanja, objavili su apel...

Udruženje organizatora i realizatora događanja koje okupila 54 poduzeća s 349 radnika, a koja se bave iznajmljivanjem opreme za realizaciju događanja i agencija za organizaciju događanja, objavili su apel za pomoć uslijed krize poslovanja izazvane pandemijom COVID-19 virusa.

Marko Perica, ispred Udruženja organizatora i realizatora događanja ističe budući da su struka koja se bavi isključivo organizacijom i realizacijom događanja, iako potpuno razumljiva, zabrana javnih okupljanja kao prva uvedena mjera za sprječavanje širenja pandemije uzrokovane COVID-19 virusom, znači potpunu zabranu rada i privređivanja, bez ikakvih naznaka kada bi se isto moglo ponovno uspostaviti.

Bez ikakve namjere da ignoriramo težinu posljedica s kojima se suočavaju i druge gospodarske grane, mi smo jedan od rijetkih sektora kojima je poslovanje preko noći u potpunosti prekinuto. Naše poslovanje i privređivanje ne postoji dok god postoji zabrana javnih okupljanja, a napominjemo i da će i nakon ukidanja rečene zabrane morati proći neko vrijeme prije nego se javna okupljanja ponovno počnu organizirati, dok će, s druge strane, a primjerice, neposredno nakon ukidanja zabrane za prijevoznike i normalizacije protoka na graničnim prijelazima, prijevoznici odmah uspostaviti svoje redovno poslovanje” naglašava Perica.

Posljedice donesenih mjera konkretno ih onemogućavaju u redovno izvršavanim poslovima i obavezama prema zaposlenicima i Državi, te stoga ovim apelom upućenim institucijama i Vladi RH, predlažu sljedeće mjere za olakšanje nastale situacije, a sve kako bi njihova djelatnost mogla opstati do završetka ove krize.

  • moratorij na kredite i leasinge do potpunog okončanja pandemije i ponovnog pokretanja tržišta,
  • nepovratno financiranje kompletnih doprinosa na plaće zaposlenika,
  • sufinanciranje 60% osobnog dohotka svih zaposlenika osim vlasnika i članova uprave,
  • odgodu isplate akontacija poreza na dobit,
  • isplatu poreza na dobit za prethodnu godinu,
  • isplatu PDV-a za veljaču 2020. i sve naredne mjesece do potpunog okončanja pandemije iponovnog pokretanja tržišta,
  • obustavu obračuna komunalne naknade do potpunog okončanja pandemije i ponovnogpokretanja tržišta.

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN