Udruženje ugostitelja Zagreb: Proces za zapošljavanje stranih radnika traje apsurdno predugo

Poznata je činjenica kako na tržištu rada Republike Hrvatske nedostaje radne snage za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva. Zato je Vlada RH prije mjesec dana dopunila Odluku o...

Poznata je činjenica kako na tržištu rada Republike Hrvatske nedostaje radne snage za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva. Zato je Vlada RH prije mjesec dana dopunila Odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. kojom je povećan broj dozvola u sektoru turizma i ugostiteljstvu. Tako je povećan broj dozvola u djelatnosti turizma i ugostiteljstva sa 4660 dozvola na 8660 dozvola, a povećanje od 4000 dozvola odnosi se na zanimanje “pomoćni radnik u turizmu”, i to 3000 za novo zapošljavanje i 1000 za sezonski rad do šest mjeseci.

No, i dalje postoji problemi, te tako Udruženje ugostitelja Zagreb ( UUZ ) želi ukazati na još jedan u nizu problema koji muče ugostitelje na razini grada Zagreba, ali i cijele države. Kako ističu iz UUZ, spomenuti mehanizam je pretežno usmjeren na zemlje čiji je standard znatno niži od životnog standarda Republike Hrvatske, pretežno Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Ukrajinu te dodaju kako Iako se čini kao idealno rješenje za poslodavce kojima kronično nedostaje radne snage, sustav u ovom slučaju ne funkcionira dovoljno brzo.

Zapošljavanje stranaca jednostavnije je ukoliko već i prije sezone imate radnika kojeg želite zaposliti. U tom slučaju od predaje dokumentacije pri Ministarstvu unutarnjih poslova do ishođenja dozvole, proći će najmanje 20-ak dana, a u nekim slučajevima i do 3 i pol mjeseca. Naravno, taj je vremenski period predug ukoliko je sezona već počela, a vama hitno treba netko za rad. Dokumentaciju za dobivanje dozvole za boravak i rad sam predao početkom veljače 2018. godine za dva radnika iz Bosne i Hercegovine. Dozvole su izdane tek sredinom svibnja 2018. godine. Period od gotovo tri i pol mjeseca je alarmantno dugačak. Proceduru je potrebno ubrzati“ navodi dugogodišnji ugostitelj Dražan Marjan Ivančić.

Volimo kazati kako je Hrvatska turistička zemlja, što podrazumijeva i kvalitetnu ugostiteljsku uslugu. Bez adekvatnog broja radnika, kao temeljnog preduvjeta za održavanje kvalitete usluge, stope rasta koje vidimo u posljednjih nekoliko godina bit će nemoguće održati. Iako je sezona već u punom jeku, ugostitelji na području Zagreba, ali i cijele države, bore se s apsurdno dugim čekanjima na dozvole za strane radnike. Apeliramo na nadležne institucije da ubrzaju birokratski proces kako bi i ubuduće kvaliteta usluge ostala na razini koju rado ističemo“  ističe Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Jedno je forma, a drugo sadržaj ili implementacija. Također, kada bi državni službenici koji donose i provode Zakone, samo jedan dan proveli prasku u realnom sektoru, puno stvari bi bile jasnije i efikasnije. Ovako sve pada na prvom koraku, prebacuje se odgovornost, papiri putuju iz ureda u ured, iz ladice u ladicu, dok cijela tržišna ekonomija kronično pati zbog neefikasnosti i sporosti cijelog sustava. Sustava tj. Države kojiatreba biti potpora tržištu, a ne obrnuto.

POVEZANA VIJEST:

POVEĆAN BROJ DOZVOLA ZA ZAPOŠLJAVANJE STRANACA U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN