Ugostitelji traže kreditne linija za likvidnost te spuštanje stope PDV-a s 25 na 13 posto

Udruženje ugostitelja Zagreb jučer je u Hotelu Dubrovnik održalo konferenciju za medije povodom svog centralnog godišnjeg okupljanja – prvog virtualnog Foruma zagrebačkih ugostitelja koji je okupio preko 20 govornika,...

Udruženje ugostitelja Zagreb jučer je u Hotelu Dubrovnik održalo konferenciju za medije povodom svog centralnog godišnjeg okupljanja – prvog virtualnog Foruma zagrebačkih ugostitelja koji je okupio preko 20 govornika, domaćih i međunarodnih stručnjaka iz sfere turizma, ugostiteljstva, ljudskih resursa, medija.

Time su zagrebački ugostitelji još jednom pokazuju prilagodbu na nove pandemijske uvjete, želju da prate trendove i budu, ili kako krilatica Foruma kaže: Ugostitelji sa srcem. Zauvijek.

Na Forumu su se našli relevantni sudionici iz javnog i privatnog sektora, kao i što je značajno predstavnici svih udruženja poslodavaca u ugostiteljstvu po prvi puta na istom mjestu u isto vrijeme – Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora Zagreb, Hrvatska udruga poslodavaca, Udruga glas poduzetnika, Nacionalna udruga ugostitelja, Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, a sve kako bi došli do ključnih zaključaka i zahtjeva te osigurali stabilnost zagrebačkog ugostiteljstva.

Domaćin Foruma Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb na konferenciji za medije je izjavio kako je ponosan što su na jednom mjestu okupili predstavnike javnog i privatnog sektora; među kojima su i predstavnici svih udruženja poslodavaca u ugostiteljstvu te dodao: “Sa svima smo intenzivno surađivali u jednom od najtežih perioda za ugostitelje. Danas mogu reći da smo pokazali zajedništvo, želju za očuvanjem radnih mjesta, kontinuiteta poslovanja, izvrsnosti, uz neupitno pridržavanje svim mjerama koje osiguravaju zdravlje svim našim sugrađanima. Svoju ćemo izvrsnost pokazati već na nadolazećem adventu koji bi nam trebao osigurati očuvanje 8000 radnih mjesta u najkompleksnijem zimskom periodu

Ugostitelji, osim novih kreditnih linija koje bi im omogućile likvidnost, traže i spuštanje stope PDV-a za vino, pivo, kavu i sokove s 25 na 13 posto., što su učinile i sve druge zemlje.

Glavni ciljevi za nadolazeći period osigurati snižavanje stope PDV-a na kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića u ugostiteljstvu, kao i otvaranje kreditnih linija za likvidnost i investicije. Važno je napomenuti kako tražimo ono što je uspješno implementirano u zemljama u okruženju te isto želimo vratiti zajednici dugoročnim ulaganjem u otvaranje radnih mjesta i podizanjem kvalitete usluge. Sve to pridonijet će i što skorijem novom turističkom uzletu Grada Zagreba.“ istaknuo je Letica te pozvao svoje kolege ugostitelje i građane da poštuju mjere kako bismo zajedno što uspješnije prebrodili ove zimske mjesece.

Vrijednost fiskaliziranih računa u prvih 9 mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019. pala je za gotovo 50%. Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak istaknuo je kako je pad prometa u ugostiteljstvu u Hrvatskoj od početka ove godine 40 do 50 posto, a u nekim županijama poput Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske i veći, do 80 posto..

Svjesni smo da su i druge grane pogođene, ali svaka četvrta otpuštena osoba u ovoj krizi je otpuštena baš iz turizma i ugostiteljstva. Ovdje se radi o 110 tisuća ugostiteljskih djelatnika i više od 320 tisuća duša naslonjenih na ovu granu“, zaključio je Letica.

U prvom panelu na repertoaru su se našle rasprave na temu „Zagreb – gastronomska i turistička metropola budućnosti“, a svoja je iskustva s prisutnima podijelio i Branko Ognjenović – akademik kulinarstva, World Master Chef, osnivač Majstor kuhar akademije, koji podvlači da iz krize trebamo izvući najbolje. “Trebamo se vratiti izvrsnosti i izvornosti domaćih okusa, okrenuti se domaćim OPG-ovima i kreirati nove vrijednosti” odlično je poentirao Ognjenović.

Panel „Hrvatska i svijet u novim okolnostima – izazovi i nove prilike“ okupio je brojne paneliste koji su se zadnjih mjeseci aktivno zalagali za prava ugostitelja.

Među njima je i Vuk Vuković – osnivač i izvršni direktor tvrtke Oraclum Intelligence Systems, jedan od osnivača Udruge Glas poduzetnika, koji je naveo zanimljive informacije: „Puno je bolje kada se režu porezi nego kad se daju same subvencije. Treba omogućiti što više kreditnih sredstava. Po meni država treba ići u tom smjeru prema HABOR-u, novac se treba pustiti u gospodarstvo“.

Zagrebački ugostitelji inače predstavljaju 20% do 25% hrvatskog ugostiteljstva i prema prihodu, broju tvrtki i obrta, ali i prema broju zaposlenih. Svi su se složili kako nas čeka neizvjesno i zahtjevno razdoblje, ali da iz pandemije treba izaći što jači. „Hrvatski ugostitelj nije više samo hrvatski, nego europski, a on traži konkretne mjere, ali ne samo da traži nego i vraća, a sve to vodi do boljih rezultata u turizmu, jako važnoj djelatnosti za Zagreb i za Hrvatsku“, kazao je Letica.

Iako raspršeni diljem svijeta, s različitim volumenima podrške od svojih vladajućih struktura, svi imaju jednaku želju – raditi. Iako svi bilježe velike padove, generalni optimizam postoji te se nadaju konkretnijem oporavku na proljeće. 

Foto: Udruženje ugostitelja Zagreb 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN