UGP dostavio Ministarstvu turizma i sporta prijedloge kratkoročnih i dugoročnih mjera za spas sektora turizma

Slijedom sastanaka UGP-a u Ministarstvu turizma i sporta s ministricom Nikolinom Brnjac s drugim turističkim djelatnicima, dogovoreno je da svaka od Udruga dostavi startne prijedloge (kratkoročne i dugoročne, izvedive...

Slijedom sastanaka UGP-a u Ministarstvu turizma i sporta s ministricom Nikolinom Brnjac s drugim turističkim djelatnicima, dogovoreno je da svaka od Udruga dostavi startne prijedloge (kratkoročne i dugoročne, izvedive i koncizne) te je Udruga Glas poduzetnika dostavila Ministarstvu turizma trenutačne mjere i dugoročne mjere.

Trenutačne mjere:

1) Zakonsko rješenje ili uredba vezana za moratorije na kredite i leasinge svim djelatnostima povezanima s turizmom – obavezno odobravanje moratorija na 12 mjeseci (uz dodatnih 6 mjeseci najugroženijim tvrtkama) svim klijentima koji su na dan 31.12.2019. bili uredni klijenti, uz model naplate kamata za razdoblje moratorija koji će biti adekvatno raspoređen na tri dijela – klijente, leasing kuće i državu.

2) Produžavanje mjera za „očuvanje radnih mjesta“ – participiranje u neto plaći, uz otpis poreznih davanja na plaću, za sve čije poslovanje ne može iz objektivnih razloga biti otvoreno ili ima pad veći od 60%, a uzrokovano je COVID 19 krizom. Pri tom je potrebno imati na umu djelatnosti koje po NKD-u ne pripadaju sektoru turizma, a ovise gotovo pa isključivo o turizmu, poput event industrije, destination retaila, rent a car industrije i sličnog.

3) Omogućiti online plaćanje CROkarticom – to zasad nije moguće, a time cijeli jedan sektor online turističkih agencija biva izbačen iz tržišnog sustava, kao i mikro poduzetnici tj. mali iznajmljivači.

4) Podjela Hrvatske na Covid – 19 regije – nisu sve regije jednako pogođene korona virusom te smatramo kako je potrebno Hrvatsku podijeliti u zone. Potrebno je razdvojiti jako zaražena područja od dijelova koji mogu živjeti normalno, naravno uz sve propisane mjere opreza.

5) Ukidanje 3% poreza na potrošnju za ugostitelje te priznavanja troška reprezentacije u 100% iznosu, uz neoporezivu tzv. napojnicu za zaposlenike, uz maksimalno povećanje računa do 10%. 

Dugoročne mjere:

1) Smanjivanje PDV-a na sve grane u turizmu – hoteli, ugostiteljski objekti, putničke agencije, charteri, rent-a-car, prijevoznici, sezonski obrtnici, event industrija i sl. na jedinstvenu stopu od 10%

2) Sredstva za oporavak i otpornost – predlažemo da dio sredstava ide kao bespovratna pomoć, a dio svakako da bude alociran za investicije

3) Voucheri – mjere za poticanje hrvatske turističke potrošnje, za sljedeću sezonu, voucheri, primjerice kao što je to napravila Slovenija. Npr. voucher za besplatnu cestarinu za put u Dalmaciju i natrag ako imaš uplaćen smještaj, 50% popusta na trajekt i slično.

4) Ukidanje obveznih članarina u HTZ – financiranje primarno od boravišnih pristojbi te smanjenje broja TZ-ova i ukidanje onih koji nemaju svrhe.

Foto: Pixabay.com

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN