UGP: Je li ovo konačni kraj djelatnosti povremenog prijevoza putnika?

Svima onima kojima je istekao moratorij 12. travnja na naplatu su dospjele sve kamate. Vlada RH je obećala naći rješenje, no čini se da je još jedno u nizu...

Svima onima kojima je istekao moratorij 12. travnja na naplatu su dospjele sve kamate. Vlada RH je obećala naći rješenje, no čini se da je još jedno u nizu obećanja izigrano, u isto vrijeme leasing kuće su započele s oduzimanjem vozila – navode u svojem priopćenju iz Udruge Glas poduzetnika ( UGP ) u kojem podsjećaju na cijelu kronologiju komunikacije i sastanaka s Vladom.

Odbor za prijevoz udruge Glas poduzetnika održao je 24. ožujka sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Nakon toga, održali su 25. i 26. ožujka dodatne konzultacije s predstavnicima ministarstva oko modela financijske pomoći. Ponovno, nakon sastanaka i konzultacija na kojima je dogovorena konkretna pomoć, Vlada Republike Hrvatske i nadležna ministarstava nisu donijela odluku kako bi se riješio problem poduzetnika kojima su istekli moratoriji. 

Ovim putem moramo istaknuti da su leasing kuće inicijalno podržale zahtjeve koje imaju povremeni prijevoznici putnika i da su izrazile želju za odobravanje daljnjih reprograma. Ono što nas je nakon takvog početnog stava leasing kuća neugodno iznenadilo je činjenica da su leasing kuće ipak krenule u oduzimanje vozila“, naglašavaju iz UGP-a te se pitaju je li ovo konačni kraj djelatnosti povremenog prijevoza putnika?

Iz UGP-a ističu kako je prema njihovim informacijama u protekla dva tjedna oduzeto minimalno 30 vozila, dok od leasing kuća dobivaju informacije kako masovno odobravaju reprogram. No na terenu je situacija u potpunosti drugačija. “Prema našim saznanjima leasing kuće odobravaju reprogram za vozila za koja su sigurni da ih ne mogu prodati, dok za ostala vozila za koje postoji šansa da se prodaju i za pola cijene, ne odobravaju reprograme. Našim članovima se dogodilo i da potpišu reprogram na 12 mjeseci, da bi samo nekoliko dana kasnije dobili novu ponudu u kojoj se 12 mjeseci zamjenjuje sa samo 3 mjeseca” ističu iz Odbor za prijevoz udruge Glas poduzetnika.

Marko Slišković, koordinator Odbora za prijevoz UGP-a: Tragično je da se apsolutno ništa nije učinilo za pomoć povremenom prijevozu

Pred nepunih četiri tjedna izjavio sam da se nazire svjetlo na kraju tunela za povremeni prijevoz putnika. Nažalost, svijeća je pregorjela. 1. travanj je odavno prošao, sve leasing kuće poslale su klijentima pune rate i kamate za proteklo razdoblje. Probili smo datum dospijeća plaćanja i tu je nažalost kraj. Tragično je da se apsolutno ništa nije učinilo za pomoć povremenom prijevozu. Čestitam premijeru Plenkoviću, ministru Mariću i ministru Butkoviću što su Hrvatsku svrstali uz bok s Albanijom, kao jedine zemlje u Europi koje nisu pomogle djelatnosti povremenog prijevoza putnika. Zanima me samo za koga je pripremljen teren zbog kojega mora propasti preko 1000 tvrtki i tko će spremiti lovu u džep? Nažalost, moji kolege i ja smo sada robovi leasing društava. U roku od godinu dana, osim bez tvrtki, ostat ćemo i bez privatne imovine koja ide na bubanj.rekao je Marko Slišković, koordinator Odbora za prijevoz udruge Glas poduzetnika. 

Veliki problem predstavlja i Hrvatska narodna banka koja nije izdala nikakve upute za nove moratorije, odnosno, za reprograme, dok leasing kuće nisu pozvane na sastanak u Ministarstvo financija kako bi se dogovorili potencijalni reprogrami i državna jamstva. 

“Moramo istaknuti da su do Odbora za prijevoz došle informacije kako se osmišljava model po kojemu bi se isplaćivala mjesečna naknada po vozilu od sada pa na dalje, “po uzoru na druge europske države.” Moramo istaknuti da druge države to rade od početka korona krize te da se ne može samo tako “izbrisati” proteklih godinu dana. Također, u drugim državama nakon godinu dana takve pomoći, prijevoznici u povremenom prijevozu putnika nemaju problem s plaćanjem kamata na leasinge jer su ih u međuvremenu od navedene pomoći platili. Ovakav model ne može spasiti niti jednog prijevoznika jer oni nemaju čime podmiriti dugove koji su se nakupili u posljednjih godinu dana. Ne razumijemo iz kojeg razloga se pokušava pronaći model koji nema nikakvog doticaja s onim što smo dogovarali. Model koji se sada planira predložiti, neće biti efikasan, neće pomoći nikome!

Iz Udruge Glas poduzetnika apeliraju da se prihvate prijedlozi koje su prijevoznici zajedno s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osmislili i predložili kao i da se odluke i zadovoljavajući programi financijske pomoći donesu odmah! U suprotnom, ova djelatnost mogla bi postati prva trajno uništena grana hrvatskog gospodarstva bez ikakve šanse za oporavak.

Radi se o iznosu od 200 milijuna kuna koje će spasiti cijelu djelatnost, radna mjesta i osigurati opstanak tvrtki.

Foto: UGP

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN