UGP traži otvaranje svih zatvorenih djelatnosti od 15. svibnja 2021. godine

Udruga Glas poduzetnika ( UGP ) uputila je zahtjev Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojem traže da se gospodarstvo konačno pokrene nakon više od godinu dana i da se...

Udruga Glas poduzetnika ( UGP ) uputila je zahtjev Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojem traže da se gospodarstvo konačno pokrene nakon više od godinu dana i da se otvore sve zatvorene djelatnosti od 15. svibnja 2021. godine.

Budući da je situacija s virusom COVID-19 pod kontrolom i s obzirom na to da je gospodin Capak 03. svibnja istaknuo da je “završen treći val” te da je sve manje zaraženih, iz UGP-a smatrju da je vrijeme da se dozvoli rad svim djelatnostima te dodaju kako su poduzetnici i obrtnici do sada podnijeli veliki teret lockdowna u nekoliko navrata i vrijeme je da im se omogući rad.

Smatramo da se od 15. svibnja treba dopusti rad event industriji, ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru te da se treba dozvoliti održavanje vjenčanja i sajmova uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Poduzetnici i obrtnici kojima je ograničen ili zabranjen rad u zatvorenim prostorima zahtijevaju od Nacionalnog stožera civilne zaštite jasan plan otvaranja i upute kojima se mogu voditi. Niti jedna tvrtka ne može opstati u neizvjesnosti niti planirati svoje poslovanje u ovakvim uvjetima. S obzirom na to da je epidemiološka situacija povoljna, smatramo da je vrijeme da se poduzetnicima koji organiziraju vjenčanja, sajmove i događanja te ugostiteljima dozvoli rad i u zatvorenim prostorima. Naravno, uz upute Nacionalnog stožera civilne zaštite i uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera“, ističe Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, koja okuplja preko 17.000 članova.

Teška pozicija u event te kulturnoj industriji

Mnogobrojne europske države predstavile su početkom godine planove otvaranja event i kulturne industrije. Nažalost, Hrvatska još uvijek nema nikakav plan, a poduzetnici i njihovi zaposlenici prepušteni su sami sebi. Neizvjesna situacija utjecat će ne samo na event i kulturnu industriju, već i na turizam koji je okosnica hrvatskog gospodarstva.

Budući da niste objavili plan Nacionalnog stožera civilne zaštite, dovodite u pitanje rezervirane turističke aranžmane kao i buduće rezervacije jer gosti ne znaju što očekivati. Turistička sezona bit će ključna za preživljavanje te opstanak poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj. Stoga smatramo da je otvaranje gospodarstva u svibnju ključan potez. Moramo istaknuti i da Vlada Republike Hrvatske nije osigurala nadoknadu fiksnih troškova za sve djelatnosti koje bilježe veliki pad prometa te da nema osiguranih financijskih sredstava u fondu za oporavak, što znači da poduzetnike čeka vrlo izazovno i neizvjesno vrijeme“, zaključje Bujas.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN