Prvi robotizirani restoran Bots & Pots nije propao. Zbog renovacije hotela traže novu lokaciju

Iako se po medijima pojavila vijest kako je prvi svjetski lanac robotskih restorana Bots&Pots iz Zagreba propao i zatvorio svoja vrata, u razgovor...

Autor:  Goran Rihelj

22. srpnja 2023.

Iako se po medijima pojavila vijest kako je prvi svjetski lanac robotskih restorana Bots&Pots iz Zagreba propao i zatvorio svoja vrata, u razgovoru sa Hrvojem Bujasom, jednim od troje osnivača Bots&Pots-a, saznajemo kako projekt robotiziranog restorana nije propao. 

Kako navodi Bujas, zbog renovacije hotela na kojem se nalazi restoran Bots&Pots, odučili su se na promjenu lokacije, a ne na gašenje restorana i koncepta. 

"S obzirom na to da hotel Jadran, u sklopu kojeg je bio restoran Bots&Pots, ide u renoviranje i zatvoren je od početka srpnja, i mi smo izašli iz prostora, te smo u procesu traženja druge lokacije, kao i razgovora sa zainteresiranim hotelijerima. Da li svaki projekt spektakularno uspije - ne, da li smo propali - niti blizu. Ispred nas je još puno izazova i tek smo počeli, djelomice automatizirana kuhinja je budućnost u svakom pogledu u mnogim segmentima." navodi Bujas.

I tu se svakako slažem s Bujas. Pogotovo je to danas jasno kada znamo izazove oko radne snage u turizmu.

osnivači Bots&Pots-a imaju tehnologiju, posložene poslovne procese, a sada i testni period rada restorana od više od godinu dana - što je veliki kapital. I da ne zaboravimo, radi se o hrvatskom inovativnom poslovnom konceptu i patentu. Osobno smatram kako je pitanje vremena kada će se otvoriti i prva franšiza Bots&Bots-a negdje van Hrvatske. Ako ne već Bots&Pots, onda neki drugi robotizirani i polu automatski restoran koji će uskoro globalno početi dominirati. 

/ / / Hrvoje Bujas: Cilj je prvim robotiziranim restoranom kroz franšizu osvojiti cijeli svijet

/ / / Otvoren prvi svjetski Bots&Pots lanac robotskih restorana. Prvi korak prema globalnoj franšizi

Inače, radi se o globalnoj inovaciji GammaChef i gastro konceptu pod imenom Bots&Pots ili jednostavnije - prvom svjetskom robotskom restoranu Bots & Pots (roboti i lonci) a koji je otvoren prošle godine u travnju u Zagrebu.

Svaki robot ima odjeljke za namirnice, začine i tekućice - ulje, vodu, vino… i programiran je za svaki recept. Pripreme se namirnice, ubace po receptu u svaki odjeljak, a robot je točno programiran što, koliko i kada ide u lonac. Kako su recepti zadani, kao i bilo koja zadana radnja, jelo će svaki put ispasti isto, točno po receptu kako je napisano. Sva jela programirana su da budu gotova za 15 minuta, trenutno imaju spremnih preko 60 jela.

Foto: Bots&Pots

Autor:  Goran Rihelj

22. srpnja 2023.