UGP: Ugostitelji mogu raditi u uvjetima katastrofe, a ne mogu raditi u kontroliranim uvjetima uz poštivanje epidemioloških mjera

Danas je Nacionalni stožera civilne zaštite održao konferenciju za medije na kojoj je najavljeno kako se epidemiološke mjere produžuju do 31.siječnja.2021. godine. Tako do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti,...

Danas je Nacionalni stožera civilne zaštite održao konferenciju za medije na kojoj je najavljeno kako se epidemiološke mjere produžuju do 31.siječnja.2021. godine. Tako do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane te je ograničen broj putnika u javnom prijevozu.

Iz Udruge Glas poduzetnika ističu kako poduzetnici ponovno ne znaju do kada će mjere trajati, a nitko niti ne spominje naknadu za sve one kojima je poslovanje zatvoreno ili ograničeno, te naglašavaju kako prema podacima HZZ-a broj nezaposlenih raste i već sada imamo 160.000 nezaposlenih. 

“Poduzetnici su iscrpili sve svoje zalihe, a pomoć dolazi na kapaljku. Mnogima kasne isplate potpora za očuvanje radnih mjesta, kreditne linije su zatvorene za većinu, a Vlada Republike Hrvatske odbija razmišljati o naknadama za sve one kojima je ograničila ili zabranila rad. Ističemo i da smo tijekom ovog tjedna poslali dopis kako bismo saznali što se planira za poduzetnike koji su očekivali otvoriti svoje objekte 8. siječnja. Iako je 2020. godina za većinu bila veoma izazovna, ni nova godina nije donijela ono čemu su se poduzetnici nadali” ističu iz UGP-a.

Milijarda kuna prihoda koje bi u prosincu imali ugostiteljski objekti u vlasništvu malih hrvatskih poduzetnika većinom se prelila u maloprodajne lance u stranom vlasništvu

Umjesto restorana, kafića i fitness centara, ljudi su kupovali u maloprodaji i družili se na obiteljskim zabavama. Milijarda kuna prihoda koje bi u prosincu imali ugostiteljski objekti u vlasništvu malih hrvatskih poduzetnika većinom se prelila u maloprodajne lance u stranom vlasništvu, navode iz UGP-a i smatraju da svi imaju pravo zaraditi svoju plaću, a od minimalca od 4.000 kuna jednostavno nije moguće živjeti.

Poduzetnici su se među prvima organizirali i pomogli područjima pogođenim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Nastavljaju raditi i dalje te pomagati svim građanima kojima je potrebna pomoć. Tako su hrvatski kuhaari od neki dan otvorili i šestu kuhinju za stradale od potresa, gdje u samo jednom danu isporuče oko 11.000 obroka.

“Očekivali smo da će Stožer dozvoliti rad ugostiteljskim objektima i fitness centrima koji su zatvoreni od 28. studenog prošle godine, ali još jednom smo se razočarali. Ugostitelji mogu volontirati i raditi u uvjetima katastrofe u Petrinji, Glini i drugim pogođenim mjestima, kuhati te dijeliti više od deset tisuća obroka dnevno zadnjih deset dana, a ne mogu kada se vrate kući otvoriti svoje vlastite objekte i raditi u kontroliranim uvjetima uz poštivanje epidemioloških mjera. Ovo je sramotno i tražimo da se ta odluka odmah izmijeni. S druge strane, ljudi kojima su zatvoreni lokali ili koji nemaju posla vrijeme mogu provoditi ispunjavajući nove kvartalne izvještaje za FINA-u, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika te dodaje kako pozivaju Vladu Republike Hrvatske da minimalac od 4.000 kuna namijeni županima, šefovima agencija, direktorima raznih sektora i odjela po ministarstvima, saborskim zastupnicima, ministrima, a poduzetnike i zaposlenike pustite da rade.

Oreščanin dodaje kako apeliraju da se što prije daju jasne informacije o početku popuštanja mjera, pošto iz UGP-a smatraju da je to minimum informacija koje bi Vlada morala podijeliti, ne samo s poduzetnicima, nego i sa svim građanima.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN