ugostitelji traže potpore

UGP upozorava na apokaliptične izjave članova Nacionalnog stožera civilne zaštite koje su opasne za nastavak turističke sezone

Iz Udruge Glas poduzetnika poručuju kako poduzetnici, obrtnici i zaposlenici imaju velika očekivanja od sezone i nepotrebno ih se zastrašuje izjavama, poput one koju je jučer izrekla dr. Alemka...

Iz Udruge Glas poduzetnika poručuju kako poduzetnici, obrtnici i zaposlenici imaju velika očekivanja od sezone i nepotrebno ih se zastrašuje izjavama, poput one koju je jučer izrekla dr. Alemka Markotić.

Udruga Glas poduzetnika upozorava da su izjave članova Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se tijekom proteklih nekoliko tjedana pojavljuju u javnosti izuzetno opasne za nastavak sezone koja bi omogućila poduzetnicima i obrtnicima oporavak. “Jučerašnja izjava dr. Markotić posebice je uznemirila naše članove koji su već do sada podnijeli najveći teret korona-krize, bez ikakve pomoći, obeštećenja i bez kreditnih linija. Kao što smo već mnogo puta istaknuli, poduzetnici ne mogu nastaviti poslovati u ovakvim uvjetima i pod ovakvim pritiscima“, navode iz UGP-a.

Naime, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, gostovala je u središnjem Dnevniku HTV-a te potvrdila da možemo očekivati četvrti val koronavirusa najesen. “Vidjeli ste prošle godine da je trebalo otprilike dva mjeseca da se alfa-soj raširi. Oko 15. kolovoza smo morali završiti sa sezonom, ovaj soj bi to mogao i brže napraviti“, između ostalog navela je Markotić.

Mnogobrojni poduzetnici i obrtnici očekuju značajne prihode od sezone, kako bi se uspjeli oporaviti od izuzetno teške godine, koja im je gotovo uništila poslovanje i ugrozila egzistenciju. Turisti se sve više ohrabruju na putovanja, što predstavlja “slamku spasa” za mnoge tvrtke i turističke djelatnike koji već predugo ne rade. Smatramo da ne trebamo posebno isticati da Hrvatska ovisi o prihodima iz turizma i da većina BDP-a ovisi upravo o turističkom sektoru.

Izjave kojima se zastrašuju turisti, poduzetnici i turistički djelatnici ne doprinose oporavku od krize, kao ni spasu gospodarstva, naglašavaju iz UGP te smatraju da bi Nacionalni stožer civilne zaštite konačno trebao prestati raditi protiv poduzetnika i njihovih zaposlenika te im omogućiti normalan rad. “Smatramo da se izjavama dr. Markotić nameće pitanje o tome želi li namjerno uništiti nadolazeću turističku sezonu, poduzetnike, obrtnike i zaposlenike

Također, zahtijevaju od Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite jasan plan otvaranja gospodarstva i popuštanja mjera. Nakon više od godine dana, poduzetnici i zaposlenici su zaslužili znati kakva im je budućnost, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika te dodao:

“Doista je nevjerojatno u kojem trenutku i s koje pozicije se ide s ovako apokaliptičnim izjavama. Stječe se dojam da se ciljano pokušava uništiti sezona koja je bitna mnogim poduzetnicima, ali i državi. Stoga tražimo da se odmah prestane s ovakvim nebuloznim izjavama” zaključuje Bujas.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN