UHPA traži izmjenu odluke o zabrani uplovljavanja kruzera s više od 200 putnika u hrvatske luke

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) uputila je Ministarstvu turizma i sporta zahtjev za žurnom izmjenom Odluke o nužnoj mjeri zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u morske...

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) uputila je Ministarstvu turizma i sporta zahtjev za žurnom izmjenom Odluke o nužnoj mjeri zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u morske luke i luke unutarnje plovidbe za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. 

“Izmjena dopuštenog broja putnika je ključna kako bi hrvatskim lukama osigurali uključivanje u programe brodarskih kompanija. Bez povećanja brojke s 200 na 1000 putnika sprema nam se scenarij eliminacije iz cijele ovogodišnje serije programa plovidbe. Imajući u vidu da su krstarenja jedini način da se destinacije na jugu, poput Dubrovnika, barem djelomično oporave nakon izrazito loših rezultata uzrokovanih pandemijom, resornom ministarstvu smo uputili argumentirane zahtjeve i prijedlog postupanja“, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Izmjena odluke o zabrani uplovljavanja kruzera s više od 200 putnika u hrvatske luke od  iznimne je važnosti za turističke rezultate i spas turističkih agencija

U prilog nužnosti tražene izmjene idu i statistički podaci jer je evidentno da su uvedene mjere zabrane izravno utjecale na smanjenje broja stranih brodova za kružna putovanja u hrvatskim morskim lukama. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u razdoblju od siječnja do svibnja 2020. zabilježen je pad broja stranih brodova za kružna putovanja u hrvatskim morskim lukama za 86,0% u odnosu na isto razdoblje 2019. 

/ / / U prvih šest mjeseci ostvareno 15 kružnih putovanja stranih brodova

Svjesne važnosti kužnih putovanja, nama konkurentske destinacije ulažu velike napore kako bi našle svoje mjesto na najavljenim programima plovidb, dodaje Fain i zaključuje kako je iznimno bitno da se istim primjerom vodi i Hrvatska te kako očekuju brzu reakciju Ministarstva turizma i sporta i Stožera civilne zaštite i izmjenu odluke o kojoj će uvelike ovisiti ne samo turistički rezultati do kraja ove godine već će znatno utjecati i na turistička kretanja u 2021. i nastavak poslovanja velikog broja turističkih agencija i povezanih pružatelja usluga.

Povezane vijesti: