uhpa

UHPA traži mjere državne pomoći za turističke agencije

Nastavno na prošlotjednu odluku Stožera civilne zaštite RH o obustavi rada pojedinih djelatnosti kao i kompenzacijske mjere koje poduzetnici traže, Udruga hrvatskih putničkih agencija ( UHPA ) je od...

Nastavno na prošlotjednu odluku Stožera civilne zaštite RH o obustavi rada pojedinih djelatnosti kao i kompenzacijske mjere koje poduzetnici traže, Udruga hrvatskih putničkih agencija ( UHPA ) je od prošlog tjedna u intenzivnim dogovorima s Ministarstvom turizma i sporta u vezi obeštećenja turističkih agencija i organizatora putovanja iako formalno nisu dio predmetne odluke.

Uslijed pandemije koronavirusa turističke agencije su se našle u najtežoj situaciji među cijelim turističkim sektorom obzirom da su posljedice na svoje poslovanje osjetile najranije od svih da bi naknadno, uslijed nacionalnih i međunarodnih restrikcija te preporuke nadležnih tijela o zabrani kretanja i putovanja, uslijedio otkaz gotovo svih domaćih i međunarodnih organiziranih putovanja u 2020. godini.

To dokazuju i službeni podaci Državnog zavoda za statistiku iz kojih je vidljivo da najveći pad prometa imaju tvrtke djelatnosti N 79 Putničke agencije, organizatori putovanja i ostale rezervacijska usluge. Nažalost, u prilog turističkim agencijama ne ide niti trenutna epidemiološka situacija jer je većina EU zemalja u potpunom lockdownu, Hrvatska u djelomičnom, te se putovanja ne mogu odvijati.

Kako ističu iz UHPA-e iako turističkim agencijama rad formalno nije obustavljen odlukama Stožera civilne zaštite kao primjerice ugostiteljima, većinu usluga za koje su temeljem Zakona o pružanju usluga u turizmu osnovane ne mogu obavljati (npr. prodaja i posredovanje i rezervacija ugostiteljskih usluge, organizacija, prodaja i provedba turističkih transfera, organizacija, prodaja i provedba turističkih usluga u kongresnom turizmu, prodaja posredovanje i rezervacija ulaznica za sve vrste priredbi…), a rad im je dodatno onemogućen i preporukama Ministarstva vanjskih poslova RH koje je nadležno za preporuke o putovanjima te preporučuje izbjegavanje putovanja.

“Rad turističkih agencija onemogućen je i svim drugim globalnim restrikcijama, zatvorenim međudržavnim granicama, zatvorenim turističkim objektima koji su sastavni dio putovanja te se putovanja naprosto ne mogu odvijati” naglašavaju iz UHPA-e.

Za kraj UHPA smatra da su ovo više nego dostatni argumenti kako su turističke agencije krajnje ugrožene i da bez državne pomoći većina njih ne može opstati što UHPA zagovara od samog početka. “To su prepoznale i ostale države članice EU kojima je turizam jedna od glavnih gospodarskih grana te su donijele određene mjere državne pomoći namijenjene turističkim agencijama i turoperatorima s kojima je UHPA upoznala i Ministarstvo te hitno zatražila da s primjenom mjera pomoći turističkim agencijama što prije krene i Hrvatska jer je opstanak turističkih agencija moguć jedino uz financijsku podršku države” zaključuju iz UHPA-e.

Foto: UHPA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN