Uključite se u najbolji projekt brendiranja lokalnih proizvoda – Lika Quality

Uoči raspisivanja novog Javnog poziva za certifikaciju lokalnih proizvoda u sklopu sustava Lika Quality, iz Klastera Lika Destination najavljuju predavanje na kojem će upoznati potencijalne korisnike o uvjetima koji...

Uoči raspisivanja novog Javnog poziva za certifikaciju lokalnih proizvoda u sklopu sustava Lika Quality, iz Klastera Lika Destination najavljuju predavanje na kojem će upoznati potencijalne korisnike o uvjetima koji su potrebni da bi njihov proizvod bio dio ovog brenda.

Lika Quality jedinstveni je sustav kvalitete hrane, pića i suvenira proizvedenih na području destinacije Lika koji je sve prepoznatljiviji kako na regionalnom tako i na nacionalnom tržištu. Odnedavno je za njega saznao i čitav svijet jer je upravo zahvaljujući Lika Quality sustavu destinacija Lika pozicionirana među 15 održivih zelenih destinacija svijeta na turističkom sajmu u Berlinu.

Ovaj sustav pokrenut je 2017. godine u sklopu projekta Integralnog gospodarskog razvoja 2020 (INTEGRA LIKA 2020) kako bi se kvalitetni lički proizvodi istaknuli i zaštitili, a destinacija Lika brendirala kao gastro destinacija. Tada je i prvih 15 proizvođača dobilo certifikat za svoje proizvode.

/ / / Petra Kovačević, Lika Destination: Najveći uspjeh klastera je promjena svijesti, načina razmišljanja i rada proizvođača

/ / / LAG Lika dodatno vizualno objedinio proizvođače u sustavu Lika Quality

Danas je 57 proizvođača uključeno u sustav s oko 160 proizvoda, što je dokaz kako se stanovništvo sve više okreće lokalnoj proizvodnji i shvaća kako je kvaliteta proizvoda ključna za svaku turističku ponudu.  Sustav se provodi u suradnji Lokalne akcijske grupe Lika (LAG Lika), Klastera Lika Destination i Poljoprivredne Zadruge Lika Coop.

Da bi proizvod nosio Lika Quality oznaku potrebno je zadovoljiti kriterije koji su formirani za svaku kategoriju proizvoda:

  • Lokalno podrijetlo s područja destinacije Lika: Brinje, Donji Lapac, Gospić, Gračac, Karlobag, Lovinac, Otočac, Perušić, Plaški, Plitvička Jezera, Rakovica, Saborsko, Senj, Udbina i Vrhovine.
  • Svaki proizvođač mora biti registriran sukladno svim zakonskim propisima
  • Proizvodi moraju biti karakteristični za podneblje destinacije Lika.

Ove godine odlučili smo unaprijed najaviti održavanje predavanja i raspisivanje Javnog poziva. Na predavanju ćemo predstaviti sve kriterije koje određena kategorija proizvoda mora zadovoljiti kako bi se zainteresirani proizvođači mogli na vrijeme pripremiti i kako bismo izbjegli odbijanje prijavljenih proizvoda zbog nepotpune dokumentacije“ ističe Petra Kovačević, voditeljica klastera.

Termin online predavanja objavit ćemo uskoro, a do tada upite o potrebnoj dokumentaciji možete poslati na info@lika-destination.hr.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN