Ukupni prihod nautičkih luka u Hrvatskoj prošle je godine iznosio 857 milijuna kuna

U Šibeniku i Splitu se od 03.-04.lipnja održava sjednica Međunarodnog udruženja marina ( ICOMIA ), koje okuplja nacionalna udruženja pomorske industrije i Međunarodno udruženje marina, a na kojoj sudjeluju...

U Šibeniku i Splitu se od 03.-04.lipnja održava sjednica Međunarodnog udruženja marina ( ICOMIA ), koje okuplja nacionalna udruženja pomorske industrije i Međunarodno udruženje marina, a na kojoj sudjeluju predstavnici više od 35 nacionalnih udruženja i najsnažnijih svjetskih nautičkih destinacija.

Na jučerašnjoj konferenciji održanoj u D-Marini Mandalina u Šibeniku direktorica Sektora za turizam HGK Ana Klarić Klarić naglasila je kako sjednica nije samo prilika za promicanje hrvatskoga nautičkog turizma, već i za razmjenu iskustava najbolje prakse, analizu nacionalnih i međunarodne regulative te uvid u trendove.

Hrvatska je u proteklih nekoliko godina postala top destinacija za nautički turizam, potvrđuju to i brojke i turisti. Kao domaćini sjednice Međunarodnoga udruženja marina dobili smo i neospornu potvrdu struke,“ rekla je Klarić 

Predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak predstavio je hrvatski nautički turizam i istaknuo da je Hrvatska vodeća zemlja na svijetu po broju i potražnji chartera, s flotom od 4300 plovila. Infrastruktura visoke kvalitete uključuje 142 nautičke luke, 72 marine i 17 tisuća vezova, istaknuo je Lisjak. Osvrnuo se i na potrebu usklađivanja regulative marina u Hrvatskoj, točnije Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Zakona o koncesijama te istaknuo potporu ICOMIA-je prošle godine oko pitanja boravišne pristojbe, koja je pomogla kod uspješnih pregovora s Ministarstvom turizma. 

Zahvalni smo našim domaćinima, Udruženju marina HGK, na velikom trudu, na obilasku tri marine i organizaciji odlične tematske sjednice. Hrvatska je na nautičkoj mapi s obzirom na ogroman rast nautičkoga turizma. Rast je posljedica dobre infrastrukture, postojećega tržišta chartera i iznimno jakoga nautičkog turizma. Zanimljivo je i promatrati kako se tržište prilagođava novim skupinama klijenata,” rekao je predsjednik Međunarodnog udruženja marina i potpredsjednik Udruženja marina Portugala Martinho Fortunato. 

Ukupni prihod nautičkih luka u Hrvatskoj prošle je godine iznosio 857 milijuna kuna

Foto: D-Resort Šibenik

Ukupni prihod nautičkih luka u Hrvatskoj prošle je godine iznosio 857 milijuna kuna, od čega se 72,2 posto odnosilo na iznajmljivanje vezova. Ukupno se radi o povećanju ukupnoga prihoda za 2,7 posto u usporedbi s 2017. te povećanju prihoda od iznajmljivanja vezova za 7,1 posto, a upravo Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija prednjače po prihodima. 

Završno s 2018., u nautičkim lukama bilo je 13 617 plovila na stalnom vezu, 1,4 posto više nego prošle godine. Od toga je 86,2 posto bilo na vezu na moru, a 13,8 posto koristilo je mjesto na kopnu. Najveći broj plovila na stalnom vezu dolazilo je iz Hrvatske (44 posto), Austrije (15,8 posto), Njemačke (15,2 posto), Slovenije (5,1 posto) i Italije (4,2 posto). 

U 2018. 194 164 plovila bila su u tranzitu, što je pad od 3,8 posto u odnosu na 2017. Najveći broj plovila u tranzitu dolazilo je iz Hrvatske (47,7 posto), Italije (13,9 posto). Njemačke (12,8 posto), Austrije (6,6 posto) i Slovenije (3,8 posto). 

POVEZANA VIJEST:

PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA „STAVOVI I POTROŠNJA NAUTIČARA U HRVATSKOJ – TOMAS NAUTIKA JAHTING 2017.“

Povezane vijesti: