UNWTO: Polovica stručnjaka povratak turizma na razinu iz 2019. ne očekuje prije 2024. ili kasnije

Dolasci međunarodnih turista smanjili su se za 83% u prvom tromjesečju 2021. godine, budući da su i dalje postojala široko postavljena ograničenja putovanja. Međutim, indeks povjerenja UNWTO-a pokazuje znakove...

Dolasci međunarodnih turista smanjili su se za 83% u prvom tromjesečju 2021. godine, budući da su i dalje postojala široko postavljena ograničenja putovanja. Međutim, indeks povjerenja UNWTO-a pokazuje znakove povećanja povjerenja putnika za putovanjem.

Između siječnja i ožujka 2021. destinacije širom svijeta dočekale su 180 milijuna manje međunarodnih dolazaka u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Azija i Pacifik nastavili su trpjeti najniže razine turističke aktivnosti s padom međunarodnih dolazaka od 94% tijekom tromjesečnog razdoblja. Europa je zabilježila drugi najveći pad s -83%, a slijede Afrika (-81%), Bliski Istok (-78%) i Amerika (-71%). Sve je to nastavak pada međunarodnih turističkih dolazaka od 73% zabilježenih 2020. godine, što ga čini najgorom godinom u tom sektoru.

No, kako se epidemiološka situacija sve više poppravlja, te kako se sve više građana cijepi, tako i raste optimiziam za međunardona putovanja.

/ / / ECDC: Jadran više nije u crvenom

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili komentirao je kako postoji značajna “zaostala” potražnja i kako prema njihovim podacima vide da se povjerenje u turizam polako vraća. “Cijepljenje će biti ključno za oporavak, ali moramo poboljšati koordinaciju i komunikaciju, a istodobno učiniti testiranje lakšim i pristupačnijim ako želimo vidjeti povratak za ljetnu sezonu“, naglasio je Pololikashvili.

Najnovije istraživanje UNWTO-ovog panela turističkih stručnjaka pokazuje da se izgledi za razdoblje od svibnja do kolovoza lagano poboljšavaju. Uz to, tempo uvođenja cijepljenja, kao i politike za sigurno pokretanje turizma, ponajviše EU digitalni zeleni certifikat, potaknuli su nade u povratak na neka od tih tržišta.

Prema UNWTO, 60% stručnjaka očekuje povratak međunarodnog turizma 2022. godine, u odnosu na 50% u istraživanju iz siječnja 2021. godine. Preostalih 40% vidi potencijalni oporavak 2021. godine, iako je to neznatno manje od postotka u siječnju. Gotovo polovica stručnjaka ne vidi povratak na razinu međunarodnog turizma iz 2019. prije 2024. ili kasnije.

Za kraj, turistički stručnjaci ukazuju na kontinuirano nametanje ograničenja putovanja i nedostatak koordinacije u putnim i zdravstvenim protokolima kao glavnu prepreku oporavku sektora.

Utjecaj COVID-a na turizam smanjuje globalni izvoz za 4%

Svjetski turistički barometar UNWTO-a također pokazuje ekonomski danak od pandemije. Prihodi od međunarodnog turizma u 2020. godini realno su opali za 64% (lokalne valute, stalne cijene), što je pad od preko 900 milijardi američkih dolara, smanjujući ukupnu vrijednost svjetskog izvoza za više od 4% u 2020. godini. Ukupni gubitak prihoda od izvoza od međunarodnog turizma (uključujući prijevoz putnika) iznosi gotovo 1,1 bilijun američkih dolara. Azija i Tihi ocean ( -70%) i Bliski istok (-69%) zabilježili su najveći pad prihoda.

Izvor: UNWTO

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN