Polovica turističkih stručnjaka ne vidi povratak na razinu međunarodnog turizma iz 2019. prije 2024

Dolasci međunarodnih turista smanjili su se za 83% u prvom tromjesečju 2021. godine, prvenstveno jer su i dalje postojala ograničenja putovanja, no ključno je što indeks povjerenja UNWTO-a pokazuje...

Dolasci međunarodnih turista smanjili su se za 83% u prvom tromjesečju 2021. godine, prvenstveno jer su i dalje postojala ograničenja putovanja, no ključno je što indeks povjerenja UNWTO-a pokazuje znakove usporenog povećanja povjerenja prema putovanjima.

Između siječnja i ožujka 2021. destinacije širom svijeta dočekala su 180 milijuna manje međunarodnih dolazaka u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Azija i Pacifik nastavili su trpjeti najniže razine aktivnosti s padom međunarodnih dolazaka od 94% tijekom tromjesečnog razdoblja.

Europa je zabilježila drugi najveći pad s -83%, a slijede Afrika (-81%), Bliski Istok (-78%) i Amerika (-71%). Sve to slijedi nakon pada međunarodnih turističkih dolazaka od 73% zabilježenog 2020. godine, što ga čini najgorom godinom u ovom sektoru.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili ističe kako postoji značajna zaostala potražnja i kako vide da se povjerenje u putovanja polako vraćaju. “Cijepljenje će biti ključno za oporavak, ali moramo poboljšati koordinaciju i komunikaciju, a istodobno učiniti testiranje lakšim i pristupačnijim ako želimo vidjeti povratak za ljetnu sezonu na sjevernoj hemisferi“, navodi Pololikashvili.

UNWTO: 60% turističkih stručnaka očekuje povratak međunarodnog turizma tek 2022. godine

Najnovije istraživanje UNWTO-ovog panela turističkih stručnjaka pokazuje da se izgledi za razdoblje od svibnja do kolovoza lagano poboljšavaju.

Uz to, tempo uvođenja cijepljenja na nekim ključnim tržištima izvora, kao i politike za sigurno pokretanje turizma, ponajviše EU digitalni zeleni certifikat, potaknuli su nade u povratak na neka od tih tržišta.

/ / / Dosad izdano više od 100.000 tisuća “covid putovnica”

/ / / Parlament odobrio digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u

Ukupno gledajući, 60% očekuje povratak međunarodnog turizma tek 2022. godine, u odnosu na 50% u istraživanju iz siječnja 2021. godine. Preostalih 40% vidi potencijalni oporavak 2021. godine, iako je to neznatno manje od postotka u siječnju.

Gotovo polovica stručnjaka ne vidi povratak na razinu međunarodnog turizma iz 2019. prije 2024. ili kasnije, dok se postotak ispitanika koji ukazuju na povratak na razinu prije pandemije 2023. godine donekle smanjio (37%) u usporedbi sa siječanjskim istraživanjem.

Izvor: UNWTO

Turistički stručnjaci ističu kontinuirano nametanje putničkih ograničenja i nedostatak koordinacije u putnim i zdravstvenim protokolima kao glavnu prepreku oporavku sektora.

Utjecaj COVID-a na turizam smanjuje globalni izvoz za 4%

Svjetski turistički barometar UNWTO-a također pokazuje ekonomski danak od pandemije. Prihodi od međunarodnog turizma u 2020. godini realno su manji za 64% (lokalne valute, stalne cijene), što je pad od preko 900 milijardi američkih dolara, smanjujući ukupnu vrijednost svjetskog izvoza za više od 4% u 2020. godini. Ukupni gubitak prihoda od izvoza od međunarodnog turizma (uključujući putnički prijevoz) iznosi gotovo 1,1 bilijun američkih dolara.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN