Upoznajte hrvatske autohtone proizvode zaštićene u EU

Proizvođači zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda svoj dan obilježiti će izložbom i promocijom proizvoda na 1. Danu zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Svoju prvu registriranu i zaštićenu oznaku iz sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Republika Hrvatska ostvarila je 14. travnja 2015. godine, kada je na razini Europske unije registriran i zaštićen naziv „Krčki pršut“ oznakom zemljopisnog podrijetla. Kako bi taj datum bio trajno obilježen, Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, a na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, donio odluku da se 14. travnja proglasi Danom zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Proizvođači zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda svoj dan obilježiti će izložbom i promocijom proizvoda na 1. Danu zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda u srijedu, 13.travnja 2015. godine na Trgu sv. Marka (južna strana Crkve sv. Marka) s početkom u 9:00 sati.

Ovo je odlična prilika za sve hotele, hostele, domaćine u obiteljskom smještaju i sve druge da upute svoje goste na ovu odličnu turističku priču kako bi gosti okusili naše zaštićene autohtone proizvode, što je i jedan od smisla turizma – upoznavanje nove kulture, gastronomije, povijesti, običaja i kulture.

Cilj manifestacije je odavanje priznanja proizvođačima za njihov uloženi napor u zaštiti naziva proizvoda i podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda, kao i jačanje turističke ponude i održivog razvoja ruralnih područja.

479c4e7eb99df2e8efc8Od srpnja 2013. godine, kada je Republika Hrvatska postala punopravna članica, na razini Europske unije registrirano je i zaštićeno deset naziva proizvoda jednom od zemljopisnih oznaka (oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla):

  • „Krčki pršut“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla,
  • „Neretvanska mandarina“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Ogulinski kiseli kupus“/„Ogulinsko kiselo zelje“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Baranjski kulen“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla,,
  • „Lički krumpir“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla,
  • „Istarski pršut“/„Istrski pršut“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Drniški pršut“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla,
  • „Dalmatinski pršut“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla i
  • „Poljički soparnik“/„Poljički zeljanik“/„Poljički uljenjak“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Još osam proizvoda je u postupku registracije naziva na razini Europske unije:

  • „Varaždinsko zelje“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Slavonski kulen“/„Slavonski kulin“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla,
  • „Zagorski puran“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla,
  • „Krčko maslinovo ulje“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Paška janjetina“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Šoltansko maslinovo ulje“- zaštićena oznaka izvornosti i
  • „Korčulansko maslinovo ulje“- zaštićena oznaka izvornosti.

Četiri proizvoda su u postupku zaštite na nacionalnoj razini:

  • Slavonski med
  • Paška sol
  • Međimursko meso ‘z tiblice
  • Lička janjetina

Također, u pripremi je dokumentacija za zaštitu naziva još deset novih proizvoda: Creska janjetina, Meso crne slavonske svinje, Malostonska kamenica, Dalmatinska panceta, Dalmatinska pečenica, Slavonska kobasica, Goranski medun, Istarski med, Zagorski mlinci, Brački varenik  i Lička janjetina.

 

Vijesti: