Upoznajte odličan projekt Osijek Gourmet: Riječna riba kao gastronomski adut turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj?

Riječna riba kao gastronomski adut turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj

Autor:  HrTurizam.hr

4. studenoga 2023.

Prošle godine se u Osijeku održao projekt Osijek Gourmet u sklopu kojeg je bio i Tjedan crne slavonske svinje, a kojem je cilj bio promocija crne slavonske svinje i eno-gastronomije te potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice.

Najbolja vijest je što se projekt Osijek Gourmet nastavlja i ove godine, što je dokaz kako se ne radi o jednokratnom događanju, nego strateškom i dugoročnom projektu pozicioniranja Osijeka i okolice kao gastronomske destinacije.

Upravo kontinuitet ili konzistencija godinama uz podizanje kvalitete i širenja novih manifestacije čini proces brendiranja. Zato su danas neke destinacije prepoznate kao vrhunske gourmet destinacije, a tim putem ide i Osijek. 

Nije to slučajno. Brend se gradi godinama. No važan je taj kontinuitet, ustrajnost i podizanje kvalitete iz godine u godinu. 

Koji su gastronomski aduti turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj? 

Meni restoran corner large

Motiv putovanja nije smještaj, nego destinacija tj. upoznavanje novog načina i kulture življenja, a tu je autentičnost glavni sastojak. Upravo naša autentičnost i raznolikost daje na diferencijaciji spram konkurencije, kako domaće, tako i globalne. Nemamo se čega sramiti, dapače, moramo biti ponosni na našu povijest, identitet, način i kulturu življenja. To mora biti naš glavni turistički proizvod.

Kada pričamo o Osijeku i Baranji, destinacije svakako imaju svoje slavonske i baranjske adute na koje kao destinacija moraju biti ponosni i koji moraju nositi gastronomsku priču. To je baza i inspiracija, a ostalo su ekstenzije priče. 

A to su crna svinja, riječna riba, kulen i divljač - ne sigurno frigane lignje, bečka šnicla itd... 

Prošle godine fokus je bio na crnoj svinji, a ove godine glavnu riječ vodi riječna riba. Pažnja gurmana usmjerena je prema vodama rijeka Drave i Dunava te brojnim slavonskim jezerima koji su dom nekim od nadaleko poznatih vrsta riba, poput soma i šarana.

Upravo je projekt Osijek Gourmet zamišljen da svake godine stavi naglasak na jednu grupu premium slavonskih proizvoda (crna slavonska svinja, riječna riba, kulen, divljač) te tako stvara zaokruženu gourmet ponudu grada i regije.

Kao i uvijek, sve počinje od lokalnog terena. Ako lokalno stanovništvo ne živi tu priču, ne možemo niti izgraditi stabilan i dugoročan brend. A u Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji priča je itekako živa. 

U sklopu drugog izdanja Osijek Gourmeta, devet renomiranih osječkih restorana postat će prava gourmet oaza tijekom Tjedna riječne ribe, koji se održava od 3. do 13. studenog, otkrivajući autentičnu slavonsku i baranjsku kulinarsku baštinu.

Tjedan riječne ribe u Osijeku 

Osijek gourmet fb new

Riječna riba upravo će u ovom razdoblju dobiti zasluženu pažnju stručnjaka, a kuhari osječkih restorana prikazat će izvanredne kreacije riječne ribe u svim svojim aspektima. 

Ono što je važno naglasiti kako većina ovih restorana nudi barem jedno jelo od riječne ribe u svojim redovnim jelovnicima, dok će tijekom Tjedna riječne ribe ta jela biti u fokusu po promotivnim cijenama. Dakle opet, ne radi se samo o promotivnom tjednu, nego je ponuda jela od riječne ribe, kao i crne svinje, u stalnoj ponudi restorana. To je ključno, kako u dosljednosti tako i ponudi kroz građenje brenda kao vrhunske gastro destinacije. 

Nema gore situacije od toga da se silan trud, vrijeme i novac ulaže u neku "umjetnu i jednokratnu" priču koja nije dio stalna ponude destinacije jer tada radimo kontra efekt i sve je bačeno u vjetar. Kada bi se i čak uspjeli brendirati na tržištu (sve se može uz ogroman budžet), zamislite efekt da ljudi upravo na temelju tog "brenda i narativa", tj. da im je motiv dolaska uživati u riječnoj ribi, dođu u Osijeku ili neku destinaciju, a u ovom slučaju, nema u ponudi riječne ribe u restoranima. I zato je izuzetno važno da je riječna riba u stalnoj ponudi restorana, tijekom cijele godine. Bez toga, sve što radimo pada u vodu. 

Prošle godine posebno kreirani meniji mogli su se pronaći u šest poznatih restorana, dok ove godine priča raste, te su se u projekt ukčljučilo devet restorana. 

Tako će tijekom trajanja Tjedna riječne ribe riblji meniji bit će dostupni u devet renomiranih restorana u Osijeku: Restoran zimska luka, Restoran Waldinger, Restoran Projekt 9,  Čingi Lingi Čarda, Čarda kod Baranjca, Restoran kod Javora, Restoran crna svinja, Restoran Corner, Lulu fusion bistro).

Naravno restorani gostima nude i bogatu vinsku kartu vrhunskih slavonskih vinara.

Osg glas 285x186 new

Dokaz kako priča raste i razvija se, što je odličan signal tržišta. Jer u konačnici restorani su baza, kao što sam gore naveo, da imaju autohtonu ponudu jela tijekom cijele godine. 

Na menijima restorana u sklopu Tjedna riječne ribe tako će se naći klasični specijaliteti poput perkelta s domaćim tijestom (često u kombinaciji sa sirom i slaninom) te legendarni fiš-paprikaš koji broji mnoge poklonike u Osijeku. Smuđ orly zadovoljit će one koji preferiraju nježniji okus, dok će šaran na rašljama u okolici grada oduševiti strpljive gurmane. Ne zaboravimo ni paštete od riječne ribe, savršene kao predjelo ili hrskavi čips od šarana za one koji vole grickati dok uživaju u raznolikim okusima.

Ovaj grad okružen je poznatim vinogradima, uključujući vinogorja u Đakovu, Feričancima te uz samu obalu Dunava, u Baranji i Erdutu. Ovdje će vas domaćini rado provesti svijetom vinske umjetnosti – nijanse svježih voćnih tonova, duboke zemljane ili suptilne cvjetne arome, preporučujući savršene kombinacije vina koja će, ne samo istaknuti okuse i arome jela, već i stvoriti nezaboravno umami iskustvo koje će dodirnuti sva vaša čula.

Kvalitetna i autentična namirnica je luksuz - govore svi globalni chefovi. Dapače, prije par godine, točnije 2018. godine, upravo je vrhunski francuski chef s Michelin zvjezdicama, Lionel Levy u Osijeku u sklopu radionice naglasio kako treba braniti recepte predaka. 

"Ne smijete nikada zaboraviti tko ste, što ste i odakle dolazite i vaše vještine s lokalnim proizvodima. Ne bih htio da hrvatski chefovi učine istu grešku kao i talijanski ili španjolski, koji pokušavaju zadovoljiti turiste, a zaboravljaju tradiciju. Važno je da zaštitite i branite recepte svojih predaka, inače će se izgubiti. Razumijem da želite opstati turistički, ali morate turistima govoriti realno", naglasio je Chef Levy. 

I upravo sve navedeno je filozofija turizma, esencija brendiranja vrhunske gastro destinacije i sam resume ovog važnog projekt Osijek Gourmet i Tjedna riječne ribe. 

Stari recepti ne smiju izumrijeti i pasti u zaborav, nego im moramo dati novi životni ciklus kroz modernu interpretaciju što je danas imperativ u gastronomiji. No baza mora biti domaća i autohtona namirnica. Ona je zvijezda. 

Masterclass i Panel u okviru projekta Osijek Gourmet - Tjedan riječne ribe

Osim Tjedna riječne ribe, ovogodišnji Osijek Gourmet projekt okupit će u utorak, 7. studenog, ponajbolje hrvatske kulinarske majstore i degustatore koji će prisustvovati Masterclassu i panel-diskusiji na temu "Riječna riba, snažan gastro adut turizma kontinentalne Hrvatske", koji će se održati u prigodnom prostoru restorana Projekt 9 na Dravi. 

U vidu suradnje i razmjene znanja turističkih dionika, u sklopu MASTERCLASS-a od 9 sati će Stevo Karapandža i Željko Neven Bremec pripremati dva zanimljiva jela od riječne ribe te podijeliti  svoje male gastronomske tajne.

Nakon Masterclassa u 12 sati slijedi panel rasprava sa stručnim gostima o temi: Riječna riba, gastro adut turizma kontinentalne Hrvatske.

Osijek gourmet program
Osijek gourmet program

Ovogodišnji panelisti su Tomica Đukić, chef restorana vinarije Josić i Hrvatske nogometne reprezentacije, Saša Breznik, predsjednik uprave PP Orahovica d. o. o., Stevo Karapandža, ambasador ŠKMER-a za Kvarner i Istru i međunarodni kuharski sudac, Željko Neven Bremec, chef i edukator, međunarodni kuharski sudac, predsjednik udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, Željka Klemenčić, novinarka, urednica i članica žirija u kulinarskoj emisiji "Tri, dva, jedan – kuhaj" i Domagoj Sever, nagrađivani fotograf, travel blogger i vlasnik agencije za marketing i promociju Croatia Nomad.

Moderatorica panela je Željka Balja, vlasnica obrta Autentika za poslovno savjetovanje i komunikacije, osnivačica Family Welcome portala te gostujuća predavačica na Veleučilištu Edward Bernays.

Riječna riba kao gastronomski adut turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj?

Apsolutno! Što drugo ako ne riječna riba, crna svinja, kulen ili jela od divljači. Gdje ako ne na "obalama" rijeke Drave i Dunava.

To je održivi i cjelogodišnji turizam. Inače, u Osijeku restorani i hoteli rade tijekom cijele godine, kao i na cijelom kontinentu. Danas je stvarno teško reći da nemamo motiv dolaska u Osijek. Ako već do sada niste bili u Osijeku, nema boljeg poziva od Tjedna riječne ribe.

Velika podrška TZG Osijeku na ovom projektu. Potrebno je vrijeme i konzistencija, no svakako je to pravi smjer. Svakako se radi o jednom od elemenata i odličnom primjeru strateškog razvoja turističke destinacije.

Foto: TZG Osijek

Autor:  HrTurizam.hr

4. studenoga 2023.