Uskočka kapa kao novi autentičan kulturno-turistički proizvod grada Senja

Stalno ističem kako moramo početi poštivati sami sebe, našu kulturu, povijest, baštinu , identitet, način i kulturu življenja kako bi nas poštivali i drugi. Ako gledamo kroz prizmu turizma,...

Stalno ističem kako moramo početi poštivati sami sebe, našu kulturu, povijest, baštinu , identitet, način i kulturu življenja kako bi nas poštivali i drugi.

Ako gledamo kroz prizmu turizma, glavna riječ i motiv putovanja je autentičnost tj. upoznavanje novih načina i kulture življenja. Upravo kroz tu prizmu u Senju su krenuli u brendiranje nacionalne kulturne baštine te revitalizacije skoro pa zaboravljene Senjske kape Crvenkape ili od milja kako je zovu Crvenkapica.

Projekt pod nazivom “Crvenkapica” interdisciplinarni je višegodišnji projekt kreativne i kulturne industrije s neizbježnim segmentom očuvanja, prezentacije te brandiranja nacionalne kulturne baštine. Senjska kapa Crvenkapa, vuče svoj korijen od nošnje Ilira, a u današnjoj izložbenoj postavi u tvrđavi Nehaj nosi je uskočki zastavnik. Ovim se projektom dragulj baštine grada Senja i Hrvatske prezentira široj javnosti na način da se po predlošku izvorne kape, na nizu radionica na javnom otvorenom prostoru trgova i ulica diljem Hrvatske, šiju dijelovi kape (pačvorci) taman u toliko velikom broju da se od njih sašije najveća kapa Crvenkapa.

Projekt službeno započinje u Senju, na senjskoj Beloj rivi 16. 08. 2017., u 10h, a kasnije će se odvijati u etapama, uključivat će odabrane sudionike sa senzibilitetom za umjetnost, povijest i čuvanje nacionalne kulturne baštine – i trajat će tri godine. Idejna začetnica i autorica projekta je senjska umjetnica Marija Zudenigo, a svoju je ljubav prema gradu već izrazila s dva zapažena volonterska projekta za Senj, „Senjska balonarij”  kojim se obilježila velika 3000 obljetnica postojanja ovoga mediteranskoga grada te „Senjska Fregata“ – porinuće 1000 papirnatih brodića senjskoj luci, 4.6.2016.,u čast grada Senja, za očuvanje Jadrana i Mediterana. “Moje promišljanje kreće u smjeru postavljanja art platforme koja bi nizom ovako osmišljenih projekata temeljenih na povijesnim artefaktima grada Senja postigla zainteresiranost publike na društvenim mrežama i šire. Želja mi je stvarati kod budućeg posjetitelja emotivnu vezu s gradom i u jednom trenutku probuditi nakanu da se gradu dođe u posjet. Ovakvi projekti zamišljaju se ostvariti kroz doprinos pojedinaca i njihove slobodne volje da u njima sudjeluju i time postaju vidljivi faktor promjena” ističe Marija Zudenigo.

Odličan projekt i turistička priča koja svakako moram biti jedan od glavnih motiva grada Senja. No izazova je puno, prvo i osnovno Senjska kapa se ponovno treba pozicionirati među samim građanima Senja te steći naviku korištenja i izrade iste. Tek kada lokalno stanovništvo prihvati revitalizaciju i ponovno nošenje Senjske kape, može se krenuti u danji razvoj brendiranja, kako bi cijela priča bila vjerodostojna i kako bi se s ponosom govorilo o Senjskoj kapi.

Tvrđava Nehaj, Senj

Upravo je to jedan od prvih ciljeva ovog trogodišnjeg projekta kako ističe Zudenigo te dodaje kako Uskočka kapa praktički ne postoji osim na kamenoj plastici od glave uskoka i kao eksponat u muzeju. “Nikada se o noj nije pričalo niti interpretiralo, ali mi je želimo oživjeti jer svakako govorimo o izrazito vrijednoj nacionalnoj kulturnoj baštini. Ideja je sklapanje tih pačvoraka ( komada platna ) iz cijele Hrvatske kako bi napravili jednu veliku Uskočku kapu koja će zaokružiti cijelu Nehajsku tvrđavu u Senju. Iz svakog dijela Hrvatske doći će jedan komad platna 50cmx50cm koji bi se onda spojio u jednu veliku Uskočku kapu. Inače, Uskočka kapa je upotrebljiva i nosiva čak i u današnjim modnim izričajima i trendovima. Također, kapa je ilirskog podrijetla i ilirske nošnje što znači da ta priča traje od neolitika do danas. Idemo korak po korak pa ćemo vidjeti gdje će nas ova priča odvesti, iskreno se nadam kako će uskoro Uskočka kapa postati prepoznatljiv simbol Senja.“ zaključuje Zudenigo.

Građani Senja, prijatelji Senja i turisti koji će se u srijedu, 16. kolovoza naći na senjskoj Beloj rivi u 10h, nazočit će događanju – performansu kojim će početi veliki interdisciplinarni projekt „Crvenkapice“ – šivanju senjske kape Crvenkape.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN