Izmjene turističkih pravilnika od 01.01.2017.

Ministar turizma Anton Kliman donio je četiri turistička pravilnika u svrhu unaprijeđenja poslovanja u turističkom sektoru, koji su u veljači prošli javnu raspravu te izmjene Pravilnika za pružanje ugostiteljskih...

Ministar turizma Anton Kliman donio je četiri turistička pravilnika u svrhu unaprijeđenja poslovanja u turističkom sektoru, koji su u veljači prošli javnu raspravu te izmjene Pravilnika za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu zbog usklađivanja s ostalim pravilnicima.

Promjene su predložene, prošle raspravu sa sektorom i širim krugom ljudi koji su neposredno vezane uz turistički sektor te su novi pravilnici doneseni kako bi se uklonile one prepreke koje postoje u poslovanju, a koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete. Cilj predloženih izmjena je olakšati investitorima i prilagoditi našu kategorizaciju suvremenim potrebama današnjeg turista“, naglašava ministar turizma Anton Kliman.

Hoteli

Neke od glavnih izmjena za skupinu Hoteli su da na recepciji više neće biti obavezno imati telefon za goste, fax i e-mail kojeg mogu koristiti i gosti, sef te čuvanje prtljage dulje od dana. No, za to se mogu dobiti dodatni bodovi. Telefoni mogu biti fiksni ili mobilni (do sada samo fiksni). Površine modula mogu odstupati (npr.17-18 m2). U apartmanima je smanjen broj kupaonica i zasebnih zahoda za nove objekte. U kupaonici nije obavezna kada već tuš, a ista se dodatno boduje. U smještajnoj jedinici nije više obavezno imati dodatni jastuk, pay TV, radio, prešu za hlače, automatski sustav buđenja, no postojanje istog će se dodatno bodovati. U novim objektima 5 zvjezdica od sada neće biti obavezno imati bazen, saunu, fitness, jacuzzi, međutim, oni će se također dodatno bodovati.

Novi Pravilnik za kampove  – uveden pojam Glamping kučice

U Pravilniku za Kamp povećava se broj mobilhomova na kamp mjestu ili parceli s 30% na 40%. Uvodi se pojam glamping kućice i glamping opreme. Broj glamping kućica na kamp mjestu ili parceli može iznositi do 40%, a mobilhomeovi i glamping kućice zajedno moći će zauzimati maksimum 50% kamp mjesta ili parcela. Glamping kućica definirana je kao pokretna oprema za kampiranje od čvrstog materijala, koja nije čvrsto vezana za tlo, neuobičajenog je oblika ili je prostorno postavljena na neuobičajen način (npr.pod zemljom, na stupovima, na drvu, stijeni, vodi) sa ili bez kupaonice. U kampovima su pojačani standardi za 5 zvjezdica, odnosno povećan je broj obiteljskih kupaonica, sanitarija za djecu, perilica za rublje. Telefoni mogu biti fiksni ili mobilni (do sada samo fiksni).

Ugostiteljski objekti za smještaj

Što se tiče Pravilnika za ostale ugostiteljske objekte za smještaj, uvodi se i kategoriza 2 zvjezdice za nove objekte, površine modula mogu odstupati (npr.17-18 m2). U apartmanima je smanjen broj kupaonica i zasebnih zahoda za nove objekte. U kupaonici nije obavezna kada, u hostelima neće biti obavezni noćni ormarići, noćne svjetiljke i stol sa stolicom za smještajne jedinice. Telefoni mogu biti fiksni ili mobilni (do sada samo fiksni).

Ugostiteljske usluge na OPG-u

U Pravilniku za ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu propisuje se da dvije sobe s dva sunca imaju vlastitu kupaonicu što do sada nije bio slučaj, visine prostora su neodređene, za razliku do sada, a potrebno je osigurati nesmetano, udobno i sigurno kretanje gosta. Površine modula mogu odstupati (npr. 24,5 – 25,5 m2), telefon kod prijema gostiju nije obavezan, a uvodi se i nova vrsta Kamp odmorište.

Ugostiteljske usluge u domaćinstvu

U izmjenama Pravilnika za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu standardi su usklađeni s ostalim pravilnicima odnosno telefoni mogu biti fiksni ili mobilni (do sada samo fiksni), u apartmanima je smanjen broj kupaonica i zasebnih zahoda za nove objekte, u Kampu povećava se broj mobilhomova na kamp mjestu ili parceli s 30% na 40%.

Izvor: Mint

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN