Valamar i Plava Laguna osigurali bolje financijske uvjete svojim zaposlenicima

Valamar Riviera d.d. Poreč i Plava Laguna d.d. Poreč - božićnicama i prigodnim nagradama u borbi za svakog radnika

Radnici dvije najveće turističke kompanije u Istri, Valamar Riviere i Plave Lagune u Poreču dobit će božićnice, kao i druge razne beneficije, javljaju iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije kao socijalni partner spomenutih kompanija.  

Tako su u Valamar Rivieri socijalni partneri 05.11.2018. godine dogovorili božićnicu ovisno o odrađenim satima od 400,00 kn do 1.700,00 kn, ovisno o trajanju radnog odnosa. Tako će ukupno, prema sadašnjim podacima, preko 4500 radnika, odnosno 80% svih radnika koji su radili u Društvu, ostvariti pravo na božićnicu, od čega nešto manje od 2000 radnika u iznosu od 1.700,00 kuna. 

U Plavoj Laguni kolektivnim ugovorom je utvrđena obveza isplate božićnice u maksimalno neoporezivom iznosu od 2.500,00 kuna, a pravo na razmjerni dio  božićnice ostvaruju radnici koji su u tekućoj godini radili kraće od 12, a duže od dva mjeseca, pa će minimalna božićnica za one koji su radili svega dva mjeseca iznositi najmanje 400,00 kuna. Valamar Riviera isplatila je regres u iznosu od 52,00 kuna neto po danu godišnjeg odmora te 300,00 kuna neto s plaćom za srpanj, dok Plava Laguna isplaćuje regres za GO u visini od 70,00 kuna bruto po danu GO te jednokratne isplate po 500,00 kuna bruto za lipanj i srpanj.

Nadalje, i u jednoj i drugoj kompaniji, temeljem kolektivnog ugovora, radnici ostvaruju dar u naravi u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna, te dar djetetu  do navršene 15-te godine starosti, također u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna. I jedna i druga kompanija isplatile su svojim radnicima regres za godišnji odmor, ali i jednokratne isplate tijekom sezone.

SIKD: Pozitivnim ocjenjujemo postignute dogovore s upravama ovih turističkih kompanija

Foto: Valamar Riviera

Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije pozitivno ocjenjuju postignute dogovore s upravama ovih turističkih kompanija. “Jednokratne isplate i nagrade mogu biti i jesu motivirajući faktor za pridobivanje radnika za narednu turističku sezonu. Međutim, plaća i uvjeti rada, pa i smještaja sezonskih radnika, bit će odlučujući faktor, što je pokazala i ova turistička sezona. Kompanije koje su stvorile adekvatne uvjete smještaja sezonskih radnika, koje su radnicima nudile veće i bolje plaće, unatoč velikoj konkurenciji zbog nedostatka radnika, nisu imali teškoća s osiguranjem dovoljnog broja radnika. Naredna godina biti će u tom pogledu još izazovnija, pa će Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije u pregovorima koji nam predstoje kocem ove godine i početkom naredne godine odlučno tražiti veće plaće.“ Istaknuli su iz SIKD -a te dodali kako su sve turističke kompanije, uključujući i ove dvije, ostvarile su i ove sezone izvanredne financijske rezultate i dobiti, pa odgovarajuće, odnosno značajnije povećanje plaće ne bi trebalo predstavljati problem. 

U SIKD-u smatraju kako će veće plaće i druga materijalna prava radnika bile motivirajući faktor da se vrate oni radnici koji su svoju egzistenciju odlučili rješavati izvan RH. U tom smislu očekuju od vlasnika turističkih kompanija da dio dobiti usmjere u materijalna prava radnika, a od Vlade RH da uspostavi takav porezni tretman koji će omogućiti veće neoporezive isplate (13. plaća, topli obrok, regres za godišnji odmor, viši iznosi dosadašnjih neoporezivih davanja …) čime bi se potaklo poslodavce na veće nagrađivanje radnika. “Ono po čemu je hrvatski turizam bio poseban i prepoznatljiv i u EU i u svijetu je da su tu radili naši radnici, domicilni radnici koji su na goste znali prenijeti našu tradiciju, našu kulturu i identitet, nešto što uvozna radna snaga nikada neće moći. I stoga se u SIKD-u protivimo uvozu radnika iz drugih zemalja. To smo odlučno rekli na sastanku s Ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem koncem listopada, a isto ćemo zastupati i na sastanku s Ministrom turizma Garijem Capellijem na najavljenom sastanku20. studenog ove godine na temu „Analiza zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu u 2018. godini, te prijedlog mjera i aktivnosti za sljedeću 2019. godinu.“ istaknula je Marina Cvitić, predsjednica SIKD-a

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN