Valamar usprkos svemu uspješno razvija sportski turizam

U periodu od 26. do 29. siječnja hotel Valamar Diamant istovremeno ugošćuje čak 12 sportskih klubova iz mnogih europskih zemalja, javljaju iz Valamara. Naime, u Poreču se istovremeno odvijaju...

U periodu od 26. do 29. siječnja hotel Valamar Diamant istovremeno ugošćuje čak 12 sportskih klubova iz mnogih europskih zemalja, javljaju iz Valamara.

Naime, u Poreču se istovremeno odvijaju dva međunarodna sportska turnira koja će okupiti stotinu profesionalnih sportaša: rukometni turnir „Memorijal Darko Pupovac“, koji se tradicionalno održava svake godine u ovo vrijeme te malonogometni turnir „2. Winter Cup“. „Hotel Valamar Diamant u sportskom je svijetu iznimno cijenjen zbog odličnih uvjeta za kondicijsku pripremu sportaša. Uz udoban smještaj i vrhunsku prehranu, sportašima nudi polivalentnu sportsku dvoranu u sklopu hotela, unutarnje bazene te fitness, aerobic i wellness centar. Valamar Diamant je bio domaćin i rukometnim reprezentacijama 21. svjetskog rukometnog prvenstva (Brazil, Danska, Egipat, Norveška, Saudijska Arabija i Srbija) te ekipama Tunisa, Alžira i Rusije tijekom President cupa.”  izjavio je Davor Brenko, potpredsjednik za prodaju i marketing Valamar Rivijere.

Uz domaće, Valamar će u samo tri dana ugostiti i timove iz Austrije, Mađarske, Belgije, Slovačke, Slovenije i Francuske. “Prošle su ga godine za pripreme odabrali višestruki prvak Mađarske i jedna od najboljih europskih rukometnih momčadi -Telekom Veszprem i naš najtrofejniji rukometni klub PPD Zagreb. Sama destinacija i vrhunska usluga u hotelu mnoge je toliko oduševila da nam se redovito vraćaju, i to ne samo poslovno, već i privatno.“ ističe Brenko.

Osim polivalentne sportske dvorane, hotel Valamar Diamant nudi vrhunski opremljenu fitness s više od 40 Technogym sprava. Također, od jeseni prošle godine hotel Valamar Diamant postao je prvi hotel u Hrvatskoj koji je uveo certifikat Healthy Meal Standard, koji targetira goste sa specifičnim prehrambenim potrebama, navikama i željama, a posebice sportaše.

Ipak se može, no bez strategije na razini Države nema dugoročnog uspjeha.

Ovo je jedan pozitivan primjer kako se može usprkos svemu uspjeti i kako imao veliku priliku i potencijal razvijati i sportski turizam, no ovo je nažalost samo uspjeh pojedinca, u ovom slučaju Valamara, a ne da je strateški i planski razvijan na razini Države tj. institucija. Više kao da je planski stopiran. Naravno pričamo o Valamaru koji ima logističke, financijske i smještajne mogućnosti te je primoran sam ulagati kako bi si produžio turističku sezonu. A što je s drugima?  Sve se svodi na određene proaktivne pojedince kao organizatore sportskih događanja što nije rezultat strateške i dugoročne vizije niti razvoja. Dakle, kao i u svemu bez strateškog i planskog razvoja nema dugoročnog uspjeha. Sve je usmjereno na gradove i županije koje nemaju viziju niti strategiju razvoja lokalnog sporta.

runcroatiabanner

Najveća zabluda je kako je sportski turizam vezan samo uz nogomet, ne prilika je u malim sportovima

Nije razvoj sportskog turizma baziran samo na nogomet, prilika je “malim” sportovima. Evo samo jedan plastičan primjer…Trenutno u Europi ima preko 50 milijuna trkača, a broj trkača raste iz dana u dan. Pričamo o amaterima, ne profesionalcima, koji trče maratone, a najčešće su to poslovni ljudi koji svake godine generiraju preko 9 milijardi Eura prihoda hotelima, prijevoznicima i organizatorima utrka. Pametnom dosta. Sport i turizam oduvijek idu i uvijek će ići zajedno, a svaki događaj, bio mali ili veliki je samo plus i dodatna kockica u mozaiku razvoja sportskog turizma.

Kako i Davor Brenko ističe, uspjeh i razine izvedbe generira dolaske turista na privatnoj bazi tj. poslovne klijente pretvaramo u privatne. Na pitanje kako produžiti sezonu kroz pred i posezonu odgovor je jednostavan: Sadržaj, sadržaj i sadržaj. Sportski turizam je svakako jedan od elemenata i recepata kako produžiti sezonu, no kao i sve drugo – moramo se baviti razvojem sportskog turizma.

Razvoj golf turizma : Da ili ne?

Godinama se vodi rasprava treba li našem turizmu dodati i golf turizam. Nažalost rasprava ide u krivom smjeru. Nije uopće upitno trebaju li nam golf tereni, apsolutno nam trebaju, pitanje je samo na kojim lokacijama i kako ga uklopiti u cjelovit turistički proizvod. Naravno, golf turizam treba gledati kroz prizmu dodatne usluge i vrijednosti, a ne kao glavni motiv dolaska. No dok mi deset godina samo razmišljamo i pričamo o tome, konkurencija ne spava. Dapače, konkurencija je već uvela desetke i stotine promjena dok mi pričamo i pričamo. Ono za što nama treba 10 godina druge zemlje pokrenu u godinu dana. I tu leži jedan od najvećih problema – realizacija i brzina u praćenju trendova.

Foto: Davor Rostuhar / Izvor: HTZ

Foto: Davor Rostuhar / Izvor: HTZ

Doc. dr.  sc. Dražen Čular s Kineziološkog fakulteta u Splitu,na ovogodišnjem 2. međunarodni kongres sportskog turizma, ukazao je da sportski turizam nema alternativu, s obzirom na resurse, potencijal i međunarodnu prepoznatljivost hrvatskih sportaša. Upravo sportski turizam potrebno je prepoznati strateški najvažnijim oblikom turizma Hrvatske i intenzivno razvijati u budućnosti. Potrebno je nužno pronaći modele i potaknuti razvoj proizvoda u području sportskog turizma.

Sve imamo, ali opet nemamo ništa. Imamo dovoljno stručnjaka u svim sferama od medicinskih do marketinških, sportska smo nacija, postižemo vrhunske sportske uspjehe, imamo odličnu klimu, jedinstveni smo kroz našu raznolikost…Naravno ima pozitivnih primjera, najviše u Istri, ali generalna slika i zaključak je – ima slike, nema tona.

Više o sportskom turizmu pogledajte na : GLASNO RAZMIŠLJANJE: SPORTSKI TURIZAM U HRVATSKOJ – IMA SLIKE, ALI NEMA TONA.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN