Veljko Ostojić, HUT: Sigurnost je ključ i za sljedeću turističku sezonu

Unatoč aktualnoj situaciji sa širenjem koronavirusa u čitavoj Europi te otkazivanju ključnih turističkih sajmova, posebno u Njemačkoj koja je za Hrvatsku ključno emitivno turističko tržište, domaći turistički stručnjaci smatraju...

Unatoč aktualnoj situaciji sa širenjem koronavirusa u čitavoj Europi te otkazivanju ključnih turističkih sajmova, posebno u Njemačkoj koja je za Hrvatsku ključno emitivno turističko tržište, domaći turistički stručnjaci smatraju da bi sljedeća turistička sezona, iz današnje perspektive, mogla biti vrlo slična ovogodišnjoj te da Hrvatska ponovno može ostvariti bolji rezultat.
 
I sljedeće će godine glavni motiv putovanja biti sigurnost u najširem smislu te riječi, ističe Veljko Ostojić direktor Hrvatske udruge turizma ( HUT ) te dodaje kako se moramo potruditi biti sigurna turistička destinacija i svoju domaću zadaću napraviti kako smo je napravili i ove godine, a to je da nismo imali niti jedan slučaj novozaraženih u komercijalnim smještajnim turističkim objektima.

“Ove godine su najveći dio gostiju činili gosti koji su već ranije bili u Hrvatskoj, no uspjeli smo pridobiti i neke “nove” goste koji su donedavno birali druge mediteranske destinacije te vjerujemo da ih možemo očekivati i sljedeće godine. Za očekivati je da će i sljedeće godine na dobitku biti autodestinacije, da će ponovno biti jako prisutna last minute potražnja, da će se tražiti smještajni objekti viših kategorija, oni fizički izdvojeni koji jamče izoliranost te da će dodatno značajno porasti online rezervacije, smatra Ostojić.

Prema prekjučerašnjim podacima 14-dnevna incidencija zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 685 slučajeva, što je unutar EU prosjeka.

Hrvatska uz ograničavanje javnih okupljanja i skraćivanje događanja i okupljanja, kao i uvođenje obveze nošenja maski i na otvorenom u slučaju nepostojanja razmaka, nije uvodila dodatne strože mjere. Kako bi se ubrzalo testiranje, od ovog su tjedna uvedeni brzi antigeni testovi, a uz sekundarne bolničke kapacitete, u nekim gradovima se aktiviraju i tercijarni bolnički kapaciteti.

Prema porukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, u ovoj situaciji nema potrebe za uvođenjem dodatnih strožih epidemioloških mjera i ne razmatra se novi lockdown, a istog su mišljenja i većina poduzetnika, pa tako i Ostojić.

Novi lockdown bi nas vratio nekoliko godina unazad. Vjerujem da smo svi puno naučili ovog proljeća te da shvaćamo da je ključno da se svi odgovorno ponašamo. To nam je to najmoćniji alat, i za spašavanje zdravlja i za spašavanje gospodarstva” naglašava Ostojić, te dodaje kako rigoroznije kažnjavanje onih koji krše mjere možda je alat koji se dovoljno ne koristi, no tu je potreban pažljiv balans.

“Vlada i Stožer imaju težak posao. Ključno je što prije podići razinu epidemiološke sigurnosti u zemlji zbog čega u HUT-u podržavamo sve napore Vlade, nacionalnog i lokalnih Stožera u upravljanju situacijom”, zaključio je Ostojić.

Foto: HUT

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN