Venecija od idućeg ljeta oporezuje jednodnevne turističke posjete

Naplata poreza, kojeg Venecijansko vijeće naziva „doprinosom za pristup“, stupit će na snagu 1. srpnja 2020. godine. Već se gotovo godinu dana ovaj potez najavljuje, no uvođenje poreza se...

Naplata poreza, kojeg Venecijansko vijeće naziva „doprinosom za pristup“, stupit će na snagu 1. srpnja 2020. godine. Već se gotovo godinu dana ovaj potez najavljuje, no uvođenje poreza se već nekoliko puta odgađalo jer su gradski dužnosnici razmatrali na koje načine ga nametnuti, prenosi The Telegraph.

Cilj ovog poteza venecijanske vlade je omogući da milijuni putnika koji svakodnevno posjećuju grad financijski doprinose održavanju lagunskog grada. „Cilj je poboljšati kvalitetu života stanovništva“, izjavio je Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije početkom ove godine. „Nismo se odlučili na ovaj potez kako bi zaradili.

Kad se sustav pokrene, turisti će ulaz u grad plaćati 3 eura u pred i posezoni, 8 eura u sezoni i 10 eura za vrijeme kritičnih perioda sezone, poput ljetnih vikenda, kad broj posjetitelja dosiže prekomjerne razine. Naplata će se odnositi i na otoke u venecijanskoj laguni poput Murana, koji je poznat po radionicama puhanja stakla.

Porez se neće primjenjivati na lokalno stanovništvo ili ljude koji posjećuju grad zbog studija ili posla“, objasnila je Michele Zuin, gradska službenica.

Prihod od poreza koristit će se za pokrivanje visokih naknada koje stanovnici plaćaju za javne usluge poput čistoće, koja je prilično visoka zbog gradskih kanala.

Porez će se primjenjivati na turiste koji dolaze autobusima, kruzerima, vodenim taksijima, avionima i vlakovima. „Naplaćivat će se putem automata koji će biti instalirani na strateškim točkama grada i karticama putem internetske trgovine“, priopćili su gradski dužnosnici.

Vijeće se nije izjasnilo o kaznama koje će se primjenjivati na turiste koji ne plate naknadu, iako su vlasti u veljači predložile da ta kazna iznosi do 450 eura.

Također, do 2022. godine turisti će, osim plaćanja poreza, morati izvršavati online rezervaciju kako bi ušli u Veneciju.

Izvor / foto: The Telegraph; Pixabay

Povezane vijesti: